Svar debattartikel från May-Britt Wilhelmsson (S) & Carina Jönsson (S), publicerad i Östgötatidningen v 22.
Stort tack till Wilhelmsson och Jönsson som ger mig chansen att ge min syn på ungdomsarbetslösheten. Den går naturligtvis inte att bortse ifrån eftersom den är värre i Mjölby än på många andra håll. Vi är inte isolerade från övriga världen, den finansiella krisen och lågkonjunkturen har drabbat även Mjölby. Ungdomsarbetslösheten är inget nytt fenomen utan var, tyvärr, högre än många andra kommuners även när S hade makten och det var högkonjunktur. Den skola som vi har haft under många år, vars reform drevs av den förre skolministern, och senare statsministern, Göran Persson, S, har inte levererat det som Persson önskade. Sossarna ville att alla skulle läsa på högskola och drev igenom reformer som inte passade alla. Många ungdomar som inte är intresserade av teoretiska utbildningar har inte orkat läsa färdigt och många lämnar gymnasiet utan fullständiga gymnasiebetyg. Det är en utslagning som saknar motstycke, särskilt som vi vet att välutbildade yrkeskunniga människor står sig väl på arbetsmarknaden. Detta är en av förklaringsgrunderna till att många inte kommer ut i arbetslivet. Tyvärr har de i många fall även blivit så trötta på skolan att de inte kan tänka sig att läsa in de ämnen som fattas, och jag vet att man arbetar för fullt med att motivera dem. Det fattas inga platser på KomVux – det fattas elever!
Jobben kommer inte till dem som saknar jobb, man måste anstränga sig. Arbetsförmedlingen har inte alla lediga jobb på sin lista så man måste aktivt söka själv, både via olika media och genom att uppsöka alla tänkbara arbetsgivare. Man måste vara öppen för att ta ett jobb som kanske inte är det man hade tänkt sig, och man måste också vara beredd på att jobba någon annanstans än i Mjölby. Jag är inte så naiv så att jag tror att det finns en massa ungdomsjobb som väntar – men jag vet att det finns jobb att söka.
Den nya gymnasiereformen kommer att ge de ungdomar som är intresserade av att skaffa sig en yrkesutbildning mycket bättre förutsättningar än den gymnasieskola som vi har idag. Det kommer att innehålla mer av praktik och lärlingsutbildningar än vi har nu, och de teoretiska kurserna kommer att vara mindre omfattande, men möjliga att lägga till om man orkar och vill. Inom vårt regionförbund har vi bildat en yrkeshögskola. Mjölby har tillgång till 53 helårsplatser – vi har utnyttjat 12, enligt uppgift. Det saknas inte platser, det saknas elever.
Många av de förslag som sossarna presenterar i sin debattartikel arbetar vi redan med. Tyvärr ändrar det inte det faktum att det är lång leveranstid på färdiga gymnasieelever. Det tar lång tid innan vi ser frukten av de reformer som folkpartiets och alliansens skolpolitik kommer att leda till. Detta är inte att förneka ungdomsarbetslösheten, detta är att försöka förklara åtminstone en del i det som händer.
Carina Johansson
torsdag 3 juni 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar