fredag 16 juli 2010

Folkpartiet och Socialdemokraterna minst dåliga på nätet

I dag ger jag mig på en ytterst subjektiv och högst ovetenskaplig genomgång och granskning av hemsidor. "Offren" är de partier som är representerade med platser i kommunfullmäktige i Mjölby kommun - och resultatet är tämligen nedslående.

Endast Folkpartiet och Socialdemokraterna får knappt godkänt i granskningen, betyget två på en femgradig skala. Fyra partier belönas med en etta och två partier får en smått pinsam nolla i protokollet. Ta nu genomgången för vad den är, men nog ger det en liten hint om hur partierna ser på nätet och hur de hänger med!


Socialdemokraterna, 19 mandat
Det överlägset största partiet i kommunfullmäktige har en del förväntningar att svara upp mot, och när jag väl hittar dit efter lite runtletande på partiets "stora" hemsida blir intrycket också seriöst. Information om både kandidater och olika aktuella åsikter finns tillgängliga, även om det i ärlighetens namn är lite rörigt.

Trevligt med en gästskribent med rötterna i Mjölby, dessutom med bild som livar upp det visuella intrycket. Under rubriken "Bloggar" finns enbart en blogg sett till aktiviteten, men den har å andra sidan ett riktigt bra läsvärda. Det finns också länkar till tre andra S-bloggar, men aktiviteten och kvaliteten är där milt sagt varierande.

Hemsidan har en potential att bli något riktigt bra, men saknar den riktiga inlevelsen.

Betyg: 2/5


Moderaterna, 9 mandat
Det största borgerliga partiet i kommunen ståtar med en som det verkar relativt bra plattform att arbeta med och det är tämligen enkelt att hitta till lokalavdelningen. Plus för relevanta Facebook-länkar och bra nyheter från i våras, minus för en ouppdaterad sida nyhetsmässigt.

Rubriken "Styrelsen" leder till en sida med ett citat av och en bild på Monika Gideskog, vilket känns underligt. Rubriken "Politik" leder till partisekreterarens nyhetsbrev, ingenting annat.

Ingenstans återfinns partiets lokala åsikter samlade. Det kan tyvärr inte bli annat än ett IG.

Betyg: 1/5


Centerpartiet, 5 mandat
Via Centerpartiets huvudsida går det relativt smidigt att för mig som van datoranvändare hitta till den lokala avdelningens hemsida. Eller, åtminstone till platsen där den borde finnas... Där möts jag nämligen av ett enkelt meddelande: "Tyvärr, inga inlägg motsvarade dina sökord".

Centerpartiet finns inte på Internet, åtminstone inte lokalt. En plump i protokollet.

Betyg: 0/5


Folkpartiet, 4 mandat
Sett till mängden innehåll vinner Folkpartiets lokala hemsida inga priser i dagsläget, men det viktigaste finns ändå samlat på ett relativt trevligt sätt. Här finns också en i mina ögon en välkomnande bild och länkar till blogg och Facebook.

Framför allt finns det kanske allra viktigaste, valmanifestet, tydligt redovisat. Det gör även de lokala kandidaterna sett till namn - de borde även ha individuella presentationer. Dessutom bör ett nyhetsflöde och liknande funktioner etableras, men en omstrukturering pågår.

"Fokusera på det viktiga" säger partiet i valmanifestet, och det gäller även här.

Betyg: 2/5


Kristdemokraterna, 3 mandat
Rent estetiskt är Kristdemokraternas sida inget att jubla över, och även i övrigt finns mycket att önska. Det första intrycket var att sidan såg relativt matnyttig ut, men det visade sig mest vara en falsk fasad.

Ett förhållandevis matigt nyhetsbrev i PDF-format förtjänar beröm, men det utkommer sällan och i övrigt finns i princip ingenting. "Vår politik" innehåller endast ett ynka avsnitt om "Valfrihet och garanti".

Partiet finns förvisso på nätet, men mycket mer än så är det inte.

Betyg: 1/5


Sveriges Pensionärers Intresseparti, 2 mandat
Det må finnas felaktiga fördomar om SPI, men sett till hemsideshanteringen är de inte utan grund. Den centrala hemsidan pekar förvisso snabbt och bra på kommunavdelningens, men domänen som förväntas husera densamma har upphört att fungera sedan drygt en månad tillbaka.

SPI finns inte på nätet, åtminstone inte lokalt. En plump i protokollet även här.

Betyg: 0/5


Vänsterpartiet, 2 mandat
Efter en del klickande hittar jag fram till den lokala sidan, vars nyhetsflöde under några dagar i mars 2010 verkar ha varit det bästa av samtliga granskade lokala sidor. Men, det var ytterst kortvarigt och det finns inte mycket information samlad på ett vettigt sätt. Några allmänt hållna formuleringar om vad partiet vill lokalt finns förvisso i den senaste nyheten, men det mesta är allmängods.

Tyvärr verkar närvaron på nätet inte vara så mycket mer än just en närvaro för sakens skull.

Betyg: 1/5


Miljöpartiet, 1 mandat
Den tappra lilla skaran bakom namnet Miljöpartiet i Mjölby finns förvisso på nätet med både kontaktuppgifter och lista inför valet, men så mycket mer är det inte. Partiets förstasida skriker ut "Modernisera Sverige", men särskilt modern är inte lokalavdelningen att döma av dess hemsida.

Även här känns närvaron på nätet mer som ett måste än som ett egenvärde i sig. Underkänt.

Betyg: 1/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar