söndag 17 april 2011

Oväntad majoritet, möten, idéer och interpellation om Skånska Lasse

Denna strålande aprilsöndag har det blivit dags för en liten sammanfattning av den senaste tidens politiska händelser från min sida.

Vi har haft ett lokalt styrelsemöte i Folkpartiet, där vi hade mycket att diskutera. Nästa möte kommer att vara öppet för medlemmarna, preliminärt på kvällen den 9 maj. Själv är jag dock i USA just då och kommer inte att närvara.

Vi hade nämndmöte i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i tisdags, med bland annat ekonomi och diskussioner kring ansökningar om att starta friskolor. Läget kring antagningarna inför hösten till Mjölby Gymnasium (Kungshöga och Dacke) ser relativt bra ut, trots röd skrämselpropaganda kring de förändrade (förbättrade!) yrkesprogrammen. Även om inte alla platser ser ut att fyllas har jag fullt förtroende för att rektorerna och lärarna pusslar ihop det som behövs.

I nämnda nämndmöte var vi i Alliansen aningen oväntat i majoritet denna gång. Samtliga ersättare från den styrande minoriteten var nämligen frånvarande, så även MP:s ordinarie ledamot. Fyra mot tre till "oppositionens" fördel blev resultatet, men i det sammanhanget måste jag säga att det känns bra att vi i mycket har stor enighet i nämnden. Visst diskuterar vi och har olika åsikter, men det för långsiktigheten är det viktigt att ha ett konsekvent agerande ut mot verksamheterna. Det går inte att hatta fram och tillbaka på grund av politiskt käbbel.

Nej till nya friskolor
Ett aktuellt ärende (eller snarare många) var den rad av ansökningar från tänkta huvudmän till nya friskolor i Linköping. I och med att vi påverkas av det får vi som kommun tycka till - och i princip i alla fall ställde vi oss negativa. Det finns redan tomma platser på många håll i länet, plus att antalet elever kommer att minska under de kommande åren. När i stort sett alla friskolor i fråga då inte erbjöd något nytt program, utan "bara" samma som finns, är det inte rimligt att ställa sig positiv till utbyggnaden.

Visst finns det de inom Alliansen som till nästan varje pris försvarar friskolorna, men jag är inte en av dem. Jag tycker att de är ett bra komplement och har ett klart syfte i att öka konkurrensen och kvaliteten, men det ska inte gå till överdrift. Det krävs eftertanke och sunt förnuft.

Mängder av idéer i bagaget
Dessutom var jag och ett antal andra från nämnden i slutet av mars på det som kallas Kommunal Skolriksdag. Det är en två dagar lång tillställning där tjänstemän, skolmänniskor och politiker samlas i en salig blandning. Det gav upphov till många diskussioner och tankar som togs med i bagaget hem till Östergötland. Läs mer om det här och när det gäller Liberalt Riksmöte finns läsning här.

Positivt med resan var också att vår nämnd och Förskole- och skolnämnden kom varandra närmare. Det finns mycket att vinna genom att vara överens i olika frågor, exempelvis när det gäller målsättningar och förväntningar. Vi kommer inom kort att följa upp det, och att det pågår en utredning om nämndernas sammansättning och förvaltningars strukturer är väl för den delen inte heller någon hemlighet.

Interpellation om Skånska Lasse
Inför tisdagens sammanträde i kommunfullmäktige har jag skrivit en interpellation angående Skånska Lasse, som glädjande nog hela Alliansen samt SPI ville ställa sig bakom. Det är inget revolutionerande ämne, men en symbolfråga som inte behöver kosta några stora summor. Jag vill kort och gott i första hand att Skånska Lasses staty flyttas från Kvarnparken till Gästisparken. Mer om det kommer senare, svaret kommer först i maj-mötet i och med att interpellationen lämnas in nu till april-mötet.

2 kommentarer:

  1. Kan dela uppfattningen att Skånska Lasse-statyn kanske borde stå i Gästisparken, så att fler kan njuta av den. Sen är det en viss poäng i att den står där den står, eftersom Lasse turnerade och spelade mycket i just folkparkerna.
    Det är heller ingen hemlighet att han sympatiserade med arbetarrörelsen.
    Men som sagt det går väl bra med vilket som.

    SvaraRadera
  2. Tack för svaret, Arne! Mitt svar kommer aningen senare, har tyvärr missat att notera din kommentar tidigare.

    Jag förstår åsikten att platsen (Kvarnparken) är väl vald och även om jag som sagt föredrar Gästisparken som placering kan man även flytta Lasse till en bättre plats inom kvarnparksområdet. En plats där han inte behöver stå dold bakom bilar.

    SvaraRadera