lördag 30 augusti 2014

Svar på frågor från Västra Hargs byalag

Häromveckan fick vi i Folkpartiet i Mjölby ett e-postmeddelande från Västra Hargs byalag, med ett antal frågor om saker som berör landsbygden i allmänhet och Västra Harg i synnerhet. Vi svarade på dessa frågor samma dag som de kom till oss.

Byalaget har därefter själv redovisat våra svar på sin sida på Facebook och de återfinns även här nedan, eftersom det kan vara värt att sprida våra åsikter denna väg.


Svar till Västra Hargs byalag från Folkpartiet i Mjölby

Svaren nedan lämnas 2014-08-20 av Tobias Josefsson, andranamn på Folkpartiets lista till kommunfullmäktige, här utsedd till talesperson inom landsbygdsfrågor.

Relevant inom området är den lokala valfilm som har gjorts på temat ”En levande landsbygd”, som på olika sätt berör frågorna nedan och mer därtill. Filmen kan ses tillsammans med våra övriga lokala valfilmer på adressen: http://www.folkpartiet.se/mjolby-valfilmer

Västra Harg är en typisk landsbygd. Vilken politik vill ni driva i landsbygd? Vilken är den viktigaste politiska frågan för er angående landsbygd?

Den viktigaste utgångspunkten för oss är att varje människa i största möjliga mån ska kunna bestämma över sitt eget liv. Ett konkret exempel på det är att få välja var man vill bo, oavsett om det är i en tätort eller på landsbygden. De olika valen medför olika livsvillkor och vår roll som politiker ska vara att med rimliga medel underlätta vardagen och undanröja de hinder som finns, samt att dra nytta av de fördelar som finns, med respektive val.

Det är svårt att i ett komplext ämnesområde lyfta fram en enskild fråga som den viktigaste, men om jag ändå väljer är kommunikationer ett avgörande område. Det handlar både om tekniska kommunikationer, som bredband och täckning för mobiltelefoner, och om fysiska kommunikationer, som väl underhållna vägar och en kollektivtrafik där så är möjligt.

Västra Hargs skola är viktig för bygden. Det är en del i att kunna vara en levande landsbygd. Skolan är idag en trygg miljö och dess läge är i närheten av ett naturreservat unikt. Vad vill ni med skolans framtid? 

Västra Hargs skola är som ni vet en oerhört viktig del av att hålla Västra Harg med omnejd levande på riktigt. Barn, föräldrar och övriga berörda är engagerade, men även lokala aktörer som lanthandeln i Önnebo är involverade och påverkas positivt av skolan. Kommunen lägger i dag extra resurser på de två landsbygdsskolor som finns, men dessa är på sikt hotade på grund av sviktande ekonomi.

En konkret åtgärd för att initialt säkra de extra resurserna för landsbygdsskolorna är att flytta budgetposten från Utbildningsnämnden till en mer central nivå. Detta är en stark signal om att det ligger i hela kommunens intresse att bevara situationen och att det inte bara är en fråga för skolområdet, samtidigt som skolorna på detta sätt också kan bli en del av en större aktiv strategi för landsbygden.

När det gäller eventuell nedläggning är vår utgångspunkt att denna i så fall huvudsakligen måste baseras på elevernas resultat i skolan. Så länge elevunderlaget håller en tillräcklig storlek och elevernas resultat inte är påtagligt sämre än andra skolors elever vill vi behålla Västra Hargs skola i dess nuvarande form – och ännu hellre i en utökad form. Detaljerna om exakt vilka årskurser som ska finnas eller inte är en detaljfråga som beror på elevunderlaget.

I nuläget finns inga redovisade uppgifter om hur eleverna från skolan presterar i de högre åldrarna, men intrycket är att det generellt går bra för dem. En eventuell nedläggning måste, utöver elevernas resultat som är den viktigaste punkten, också baseras på ett brett underlag där det redovisas hur övriga delar av bygden och dess aktörer skulle påverkas.

En bygd som Västra Harg är beroende av samarbeten mellan olika organisationer och föreningar. Hur tänker ni som politiskt parti arbeta och stödja det?

Det är definitivt värt att poängtera att de ideella krafterna som finns i byalag, bygderåd, hembygdsföreningar och liknande är helt avgörande för att få landsbygden att fungera. Med enbart en kommersiell grund kommer service och livskraft att försvinna, eftersom det generellt inte är ekonomiskt försvarbart för vinstdrivande företag att satsa.

Med det sagt måste kommunen fortsätta att stötta de ideella krafterna. Den bygdepeng som finns i dag är ett gott exempel, men även andra former av stöttning som exempelvis administration och hjälp kring olika bidrag och stöd är aktuella. Mer rena pengar är svårt att lova i nuläget, men det måste finnas andra sätt att stötta. Där ser vi att de lokala organisationerna är viktiga i egenskap av idésprutor och drivande krafter.

I sammanhanget är det också värt att lyfta fram de företagare som finns lokalt i bygden och som många gånger är engagerade i det som händer på den ideella arenan. Utifrån det är det också viktigt att kommunen som helhet har ett väl fungerande stöd för företagare, såväl stora som små och såväl i tätort som på landsbygd. Förenklade regelverk, en stärkt hästnäring och utvecklad ekoturism är några ingredienser.

Västra Harg har ett stort naturreservat och en av Mjölby kommuns större sjöar. Vilken miljöpolitik driva och utveckla i kommunen?

Miljöområdet är av naturliga skäl väldigt stort. I den mån det är ekonomiskt möjligt önskar vi kunna stötta exempelvis projekt och arbeten som syftar till att undvika att sjöar växer igen. I övrigt är tidigare nämnd ekoturism, med stöd och information från kommunen, en sak att satsa mer på.

På ett övergripande kommunalt plan är saker som förbättrad avfallshantering och en ännu större andel återvinning viktiga områden att satsa på, tillsammans med ett fortsatt förbättrat cykelvägsnät och en väl fungerande kollektivtrafik.

Att arbetspendla för att kunna bo kvar i en landsbygd som Västra Harg kräver bra infrastrukturer. Hur ser ni på det i framtiden?

Järnvägsnätet med Östgötapendeln som främsta ingrediens ska utgöra stommen i Mjölbys kommunikationer inom området. I och med det blir knutpunkter som Mjölby och Mantorp viktiga i Västra Hargs fall, vilket gör att vägnät och potentiell kollektivtrafik till dessa stationer är centrala. Ambitionen är att få Västra Harg att växa och bli starkare, vilket just skulle kunna ge möjligheter till exempelvis stärkt busstrafik, exempelvis med anropsstyrd trafik även på landsbygden.

Att i den mån det går även kombinera skolskjutsar med ordinarie kollektivtrafik är högst intressant. Det vore också mycket intressant att se ideella krafter samordna de boendes olika resor till och från knutpunkter, exempelvis via en för ändamålet anpassad hemsida. Detta kan minska belastningen på miljön, spara pengar för de som reser och stärka samhörigheten människor emellan.

Det förs i kommunen också diskussioner om att halvera stödet till enskilda vägar. Vi har inte diskuterat saken i detalj i vårt parti, men personligen är jag negativt inställd till ett minskat stöd eftersom det drabbar de mest utsatta. Det är en rättvisefråga att behålla stödet i dess nuvarande form, eftersom kommunens invånare i grunden ska behandlas lika oavsett var de bor. Alternativet vore att även låta boende i tätorter betala för gatuunderhållet.

Möjligheten till bra elektroniska infrastrukturer (bredband, fiberkabel) är viktigt för de som vill bo kvar men ändå kunna arbeta på avstånd. Vilken politik vill ni driva i denna fråga?

Vi instämmer definitivt i påståendet om områdets betydelse. I och med att kommersiella krafter endast i undantagsfall väljer att satsa på landsbygd måste andra lösningar hittas, inte minst i takt med att kopparnätet för telefoni tas bort helt och inte fullt ut kan ersättas med mobil telefoni och mobila bredband.

Av naturliga skäl är frågan om bredband på landsbygden och strategier däromkring ett nationellt område, men det betyder inte att vi i kommunen inte kan göra något på egen hand. Med byalag som utgångspunkter finns goda möjligheter att få både hjälp och ekonomiskt stöd från exempelvis Länsstyrelsen och PTS, utöver de pengar som kommunen själv kan avsätta för utbyggnad av stamnät för optisk fiber.

Det är inte rimligt att i en ekonomiskt svår situation, som kommunen befinner sig i, lova guld och gröna skogar på bredbandsområdet. Det är däremot rimligt att tydlig uttala sin ambition att i samarbete med de lokala krafterna hitta lösningar där så är möjligt. Fiber ska vara utgångspunkten, men i vissa fall kan även andra tekniska lösningar vara aktuella.

Fungerande digitala kommunikationer är också en demokratifråga, inte minst för de barn och ungdomar som bor i bygden. Hamnar de efter på den digitala arenan kan det påverka både studieresultat och socialt umgänge med kompisar negativt, vilket inte är önskvärt.

Frågan om teknisk infrastruktur påverkar även möjligheten att bo kvar på landsbygden längre upp i åldrarna. Saker som telefoni, fungerande trygghetslarm och möjlighet att kommunicera med exempelvis vårdgivare via videosamtal är några exempel på områden som kan bidra. Att människor bor kvar längre i sina egna hem innebär utöver en högre personlig livskvalitet också besparingar för kommunens omsorgs- och vårdverksamheter, vilket gör det ännu mer angeläget att satsa just här.

Mjölbyfemman och Mjölbykalaset

De senaste dagarna har som vanligt så här års ett valår varit intensiva. Torsdagen bjöd på motionsloppet Mjölbyfemman, som var välordnat och nyttigt på flera sätt.

Så vitt jag kunde se var Folkpartiet det politiska parti som hade överlägset flest deltagare. Förutom de sju från Mjölby nedan deltog även ett imponerande ambitiöst gäng från våra vänner i Boxholm. I övrigt såg och pratade jag med både centerpartister och moderater, som också kämpade sig runt spåret.

Gänget från Folkpartiet i Mjölby som deltog, iförda knallorange utstyrsel med FP-knapp på ryggen syntes vi garanterat.
Foto: Carina Johansson 

Jag brukar inte ta "selfies" särskilt ofta, men ibland händer det. Dags att klippa mig, kan jag konstatera...

Ordförande och vice ordförande spatserade in på strax över 48 minuter på de 5 kilometerna som avverkades.
Foto: Carina Johansson.
Under fredagen och lördagen har det också varit aktivitet kring Mjölbykalaset i Mjölby centrum. Jag själv har inte kunnat delta, men Carina Johansson debatterade företagsfrågor under fredagen och ett gäng andra var engagerade både kring fredagskvällens aktiviteter och Alliansens valstuga var öppen under lördagen.

Ganska precis två veckor återstår nu till valdagen och den där pirriga känslan börjar allt mer infinna sig. Mycket jobb kvar, mycket att vinna...

onsdag 27 augusti 2014

Rusta upp och utveckla "Klämman"



Direktlänk till filmen: http://youtu.be/5k0YHj89imU

Klämmestorpsområdet i Mantorp är ett uppskattat rekreationsområde med ett varierat utbud. Men, underhållet är rejält eftersatt och delar av området förfaller. Vi vill rusta upp och utveckla området!

söndag 24 augusti 2014

Folkpartiet har flest "unga" kandidater i Mjölby kommun

Återväxten bland Mjölbys lokala politiker är tyvärr på tok för dålig. Även om vi i Folkpartiet själva ärligt talat inte har lyckats så bra som vi önskar med att locka yngre kandidater tillhör vi ändå den minst dåliga skaran i kommunen.

Jag tog en titt på partiernas toppkandidater, närmare bestämt topp 10, eller åtminstone så många kandidater som fanns på listan, och räknade antalet kandidater som är under 40 år. Det får i sammanhanget betraktas som ungt...

Betänk dock att statistik är just statistik, det finns garanterat andra urval och definitioner som skulle kunna ge delvis andra slutsatser. Det finns ingen vetenskaplig grund till att jag valde just topp 10 och under 40 som gränser.

Källa: SVT Pejl - Mjölby kommun (och med reservation för eventuell felavläsning)

Resultat, Mjölby kommun (bokstavsordning)

Centerpartiet, 0 av 10
Folkpartiet, 4 av 10
Kristdemokraterna, 3 av 10
Miljöpartiet, 0 av 7
Moderaterna, 0 av 10
SPI Välfärden, 0 av 8
Socialdemokraterna, 0 av 10
Sverigedemokraterna, 2 av 5
Vänsterpartiet, 2 av 10

Procentuellt ligger alltså Folkpartiet och Sverigedemokraterna i topp med 40 procent. Därefter följer Kristdemokraterna med 30 och Vänsterpartiet med 20. Övriga hamnar på 0 procent. Noll.

Det är minst sagt slående att inget av de "stora" partierna Moderaterna och Socialdemokraterna lyckas placera en enda kandidat under 40 på sina topp 10-listor. Faktum är alltså att fem av nio partiers listor, en majoritet, ser ut på detta sätt. Det är ett allvarligt demokratiproblem, eftersom fullmäktige förväntas avspegla folkets fördelning på många olika sätt, bland annat åldersmässigt.

Även om vi som sagt har mycket kvar att arbeta med även hos oss i Folkpartiet i Mjölby får vi ändå konstatera att det ser hyfsat ut på den här fronten, åtminstone i relation till andra partier.

Det är också en aspekt att ta hänsyn till i valet den 14 september.

Bygg fler hyreslägenheter i Mantorp



Direktlänk till filmen: http://youtu.be/AbqHnUmO1pM

Bygg fler hyreslägenheter i Mantorp! Situationen på hyresmarknaden i Mjölby kommun är långt ifrån bra och kommunen behöver själv inta en mer aktiv roll i bostadsbyggandet.

Vi berättar i denna valfilm om två lämpliga platser i Mantorp, med olika karaktär som tillfredsställer olika behov.

tisdag 19 augusti 2014

Valfilm om cykelväg Mantorp-Sjögestad



Direktlänk till filmen: http://youtu.be/CDml8tiObWE

Folkpartiet i Mjölby har under årtionden utmärkt sig genom att vara drivande i frågor som rör ett stärkt och utbyggt nät av gång- och cykelvägar. Denna stolta tradition fortsätter även inför valet 2014.

Cykelvägsnätet kring Mantorp är starkt, men en bit mellan Mantorp/Viby och Sjögestad har ännu inte byggts färdigt. Det är hög tid att ta tag i den saken, inte minst för skolbarnens säkerhet!

lördag 16 augusti 2014

Valfilm om personlig integritet



Direktlänk till filmen: http://youtu.be/araDNDSi7mY

En människa som ständigt är övervakad är begränsad. En människa som är begränsad är inte fri. En människa som inte är fri kan aldrig nå sin fulla potential.

Så inleds den senast publicerade valfilmen från Folkpartiet i Mjölby. Läs även mer i "En politiker föds".

torsdag 14 augusti 2014

Utemiljön vid Vifolkagården ska förbättras



Utemiljön vid Vifolkagården i Mantorp behöver förbättras för att de boende ska kunna ta del av den. Detta vill vi i Folkpartiet i Mjölby göra någonting åt efter att vi har vunnit valet i september 2014!

Direktlänk till videon på YouTube: http://youtu.be/mVoi1TbA85U

tisdag 12 augusti 2014

Carina – En liberal som brinner för utbildningsfrågor



Vårt förstanamn på kommunlistan är Carina Johansson, en liberal som brinner särskilt för utbildningsfrågor som kompetensförsörjning och livslångt lärande. I den här valfilmen får du veta mer om Carina och hennes tankar om politiken.

Filmen är av en lite djupare karaktär, vilket inte är så vanligt i dagens "snuttifierade" samhälle med punchlines och 20-sekunders reklamfilmer.

Direktlänk till videon på YouTube: http://youtu.be/RiZ7axcIv2U

söndag 10 augusti 2014

Foldrar, valsedlar och pilledutter

Det arbetas för fullt hemma hos Yvonne i Gottlösa, där den gamla affären får så gott som dagligt (eller åtminstone kvällsligt) besök från arbetsamma folkpartister. Ungefär 12 500 foldrar ska göras redo för hushållsutskick och det är en hel del manuellt arbete från ideella krafter som krävs.

Foldern är avlång och ihopvikt, storleken är som tre A5-blad bredvid varandra när den är helt utvikt. Den återfinns redan nu för läsning i PDF-format, med framsida/baksida och insida.

Valsedlarna har sitt klassiska utseende och återfinns på Valmyndighetens hemsida: kommun, landsting/region och riksdag.

Pilledutterna är ett internt ord som har tilldelats de runda klisterlappar med folkpartiknappen, som används för att klistra igen foldern när den har fått sina efterlängtade valsedlar.

Så här ser det färdiga materialet ut just nu efter arbete både på plats i Gottlösa och på hemmaplan hos olika tappra individer.

2400 foldrar är klara än så länge - snart under 10 000 kvar...
Det här är också en viktig del av valarbetet och icke att förglömma. Politiker är mångsysslare...

lördag 9 augusti 2014

Premiär för den första personliga valfilmen



Premiär för den första personliga valfilmen från Folkpartiet i Mjölby! I fokus står undertecknad (Tobias Josefsson, namn 2 på listan till kommunfullmäktige) och en levande landsbygd, som är en av de framlyfta profilfrågorna.

Se filmen och läs mer på www.tobiasjosefsson.se.

onsdag 6 augusti 2014

Skänninge – där medeltiden möter framtiden



I dag inleds Skänninge Marken, Sveriges äldsta och största torg- och gatumarknad, och vad kan väl passa bättre denna dag än att lansera vår valfilm där Skänninge är i fokus!?

De senaste åren har Skänninge fått nya och förbättrade förutsättningar, med den nya riksvägen och pendeltågstrafiken. Både stora och små företag väljer att satsa just här.

I staden där medeltiden möter framtiden vill vi i Folkpartiet vara med och stärka Skänninge. Vi vill göra det genom att förena historia och kultur med moderna kommunikationer, och ge goda förutsättningar för både boende och företagande.

Vi ser att Skänninge har stor potential att bli en modern småstad, med historiens pondus och framtidens möjligheter.

Vi vill mer!

måndag 4 augusti 2014

41 dagar kvar – Marknad, valfilmer och hushållsutskick

Med 41 dagar kvar till valet är det mycket som händer. Planeringen, granskningen, förarbetet och utdelningen av diverse saker rullar på och den här veckan som vi just nu har klivit in i innebär bland annat:

- Skänninge marken onsdag-torsdag (FP:s länsförbund och lokala representanter finns på plats)
- Lansering av fler valfilmer (preliminärt inte mindre än tre olika)
- Påbörjat arbete inför hushållsutskick (foldrar och valsedlar till kommunens samtliga ca 12 500 hushåll)

Håll ögonen öppna, det kommer filmer att titta på inom en snar framtid...