söndag 24 augusti 2014

Folkpartiet har flest "unga" kandidater i Mjölby kommun

Återväxten bland Mjölbys lokala politiker är tyvärr på tok för dålig. Även om vi i Folkpartiet själva ärligt talat inte har lyckats så bra som vi önskar med att locka yngre kandidater tillhör vi ändå den minst dåliga skaran i kommunen.

Jag tog en titt på partiernas toppkandidater, närmare bestämt topp 10, eller åtminstone så många kandidater som fanns på listan, och räknade antalet kandidater som är under 40 år. Det får i sammanhanget betraktas som ungt...

Betänk dock att statistik är just statistik, det finns garanterat andra urval och definitioner som skulle kunna ge delvis andra slutsatser. Det finns ingen vetenskaplig grund till att jag valde just topp 10 och under 40 som gränser.

Källa: SVT Pejl - Mjölby kommun (och med reservation för eventuell felavläsning)

Resultat, Mjölby kommun (bokstavsordning)

Centerpartiet, 0 av 10
Folkpartiet, 4 av 10
Kristdemokraterna, 3 av 10
Miljöpartiet, 0 av 7
Moderaterna, 0 av 10
SPI Välfärden, 0 av 8
Socialdemokraterna, 0 av 10
Sverigedemokraterna, 2 av 5
Vänsterpartiet, 2 av 10

Procentuellt ligger alltså Folkpartiet och Sverigedemokraterna i topp med 40 procent. Därefter följer Kristdemokraterna med 30 och Vänsterpartiet med 20. Övriga hamnar på 0 procent. Noll.

Det är minst sagt slående att inget av de "stora" partierna Moderaterna och Socialdemokraterna lyckas placera en enda kandidat under 40 på sina topp 10-listor. Faktum är alltså att fem av nio partiers listor, en majoritet, ser ut på detta sätt. Det är ett allvarligt demokratiproblem, eftersom fullmäktige förväntas avspegla folkets fördelning på många olika sätt, bland annat åldersmässigt.

Även om vi som sagt har mycket kvar att arbeta med även hos oss i Folkpartiet i Mjölby får vi ändå konstatera att det ser hyfsat ut på den här fronten, åtminstone i relation till andra partier.

Det är också en aspekt att ta hänsyn till i valet den 14 september.

1 kommentar:

  1. Socialdemokraternas lista toppas av en 36-åring. Sedan har vi på plats 14 och 15 en 23-åring respektive en 26-åring, båda kommer sannolikt inneha varsin ordinarie plats. Längre ner på listan har vi ytterligare fyra personer i åldern 23-40 år, i dagsläget skulle tre av dem inneha ersättarplatser i kommunfullmäktige.

    SvaraRadera