fredag 16 maj 2014

"Debattforum Mjölby" nödvändigt för demokratin

Det mediala landskapet i Mjölby är tämligen skralt. I den journalistiska tidningsvärlden finns en fullständigt dominerande aktör i form av Corren, därefter ingenting, ingenting, och därefter Östgötatidningen.

Corren är förvisso en stor och bra tidning som gör väldigt mycket nytta, och Östgötatidningen kämpar på utifrån sina knappa resurser. Situationen är dock olycklig ur ett större perspektiv, eftersom det huvudsakligen finns ett enda ställe där debatt förs och ämnen lyfts fram. Det handlar kort och gott om en demokratibrist som hämmar det debattklimatet, både för oss som är politiskt aktiva och för allmänheten.

Att en enskild aktör i praktiken har monopol på att sätta dagordningen är olämpligt, och det blir ännu tråkigare när i det här fallet Corren i stor utsträckning stryper möjligheten till debatt i anslutning till sina alster. Tidningens regler för artikelkommentarer säger i och för sig att "i regel går alla Corren.se:s artiklar som redaktionen skriver själva att kommentera", men det stämmer inte i praktiken. Tro mig, jag har bevakat situationen kring artiklar som är relevanta för Mjölby kommun.

Alldeles för många intressanta och diskussionsvärda artiklar skyltar med "Kommentering stängd", även långt innan "tre dagar efter publicering"-tidsgränsen i reglerna har nåtts. I vissa fall kan det så klart vara motiverat, men långt ifrån i den mängd artiklar som nu är fallet.

Jag har flera gånger påpekat situationen för Corren, men jag har inte fått något tillfredsställande svar och kan inte se någon förbättring. Därmed är det dags att ta saken i egna händer och bidra till att försöka skapa en ny plats för diskussioner för saker som händer i och omkring Mjölby kommun!

På Facebook finns för detta ändamål nämligen en grupp vid namn "Debattforum Mjölby" och adressen https://www.facebook.com/groups/debattforummjolby/ - med följande syfte:

På detta forum är det meningen att alla som bor och lever i Mjölby kommun med omnejd skall kunna uttrycka sin åsikt. Det kan röra om allt ifrån hur framtidens Mjölby skall se ut till mindre frågor som när gungorna skall hängas upp i lekparkerna. På detta sätt formar vi Mjölbys framtid.

I fallet "Debattforum Kinda" finns snart 500 personer som aktivt är med och diskuterar det som händer (eller inte händer) i Kinda med omnejd.

Min uppmaning till dig är nu alltså att gå med i den aktuella gruppen för Mjölby och att göra din röst hörd. Det har ingenting med politisk hemvist att göra, utan handlar i första hand om att skapa en plats för debatt. Vad vill du diskutera? Vad vill du veta? Vilka frågor vill du ställa till politiker?

Mjölby kan bättre - vi vill mer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar