Mjölby har nämligen konsekvent tappat placeringar när det gäller företagsklimat varje år sedan förra valet då de rödgröna tog över makten – och 2013 års undersökning är tyvärr inget undantag. Nu återfinns kommunen på plats 93 av 290 (toppnotering 28 för fyra år sedan) och det uppsatta målet om att "näringslivsklimatet i kommunen ska vara bland de 25 procent bästa kommunerna i landet" är på väg ur sikte.
Redovisningen innehåller brutala tapp inom "tillämpning av lagar och regler" och "konkurrens med företag", vilket är stora underbetyg till kommunen. Sannolikt har det högst tvivelaktiga återtagandet av driften av Lundbybadet påverkat i hög grad och kan mycket väl fortsätta att göra det med tanke på att det är högst oklart om delar av verksamheten ens är laglig.
Både allmänhetens och medias attityder till företagande har också fått sig en rejäl törn, Mjölby placerar sig över hundra placeringar sämre än föregående år på båda punkterna. Det är knepigt att göra tolkningar av denna förändring, men den är definitivt inte bra.
Ljuset i mörkret är att "vägnät, tåg- och flyg" placerar kommunen tvåa i hela landet, vilket är ännu bättre än förra årets fjärdeplats. Det är ingen nyhet att förutsättningarna i sig är bra, men detta är ett kvitto på att företagarna upplever det så.
Mjölby kan prestera mycket bättre än vad fallet är i dag, om vi bara kan få till en riktningsförändring på politiken. Det gör vi bäst genom att göra vad vi kan för att driva fram Folkpartiets företagarvänliga politik, och här tänker jag nu vara konstruktiv och berätta delar av vad vi vill. Det klagas ju annars ofta på att politiker bara gnäller på varandra...
Vi vill ha ett företagsklimat värt namnet!
Kommunen tjänar på att ha många och starka företag av olika karaktär och storlek. Därför vill vi satsa på att underlätta för företag och näringsliv. Vi vill:- Konkurrensutsätta lämpliga kommunala verksamheter
- Tillse en god kompetensförsörjning genom aktivt användande av vuxenutbildning
- Arbeta med ett livslångt lärande hos invånarna
Detta är tre viktiga ingredienser som vi har valt att lyfta fram i vår översikt "Vi vill mer!". Det innebär exempelvis att kommunen ska fokusera på sin kärnverksamhet och inte utan noggrant övervägande verka inom områden som kommersiella aktörer befinner sig på.
Konkurrensutsätta lämpliga kommunala verksamheter
Det finns många områden som skulle kunna konkurrensutsättas i någon grad, exempelvis drift av simhallen, lokalvård, kost, sophämtning och äldreomsorg. Införande av Lagen om valfrihet (LOV) är en annan ingrediens. Att genomtänkt genomföra detta kan ge förbättringar av både ekonomi och kvalitet, samtidigt som individers valfrihet och makt över sina egna liv förbättras.
Tillse en god kompetensförsörjning genom aktivt användande av vuxenutbildning
Läget kring vuxenutbildningen i kommunen är just nu "handbromsen i", efter att verksamheten inte har varit korrekt dimensionerad eller haft rätt styrning. Det är ett korrekt drag initialt av de rödgröna, men situationen måste snarast möjligt styras upp och utökas igen.
Arbeta med ett livslångt lärande hos invånarna
Att arbeta med ett livslångt lärande är ett stort område. Det handlar bland annat om att skapa rätt attityder till utbildning i tidig ålder, om att se varje individs lust och möjlighet att lära, samt att kommunen ska ha en genomtänkt helhetssyn på utbildning och lärande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar