tisdag 18 maj 2010

Diskussion om valfrihet

Efter pausen väntade nu diskussion om Lagen om valfrihet (LOV) och dess införande i Mjölby kommun. Irene Langvik (KD) inledde med en liten förklaring om vad det handlar om, nämligen olika valfrihetssystem för vårdtagare.

Principen är enkel, vårdtagaren ska få välja själv och kan till och med välja att avstå från att välja. Makt flyttas från politiker till medborgare och gynnar entreprenörskap. En grundlig utredning planeras att göras efter principbeslut i fullmäktige.

Carina Jönsson (S) var föga förvånande skeptisk och förstod i princip ingenting, enligt egen utsago. Frågor togs upp kring det ena och det andra, men inga ideologiska skillnader framkom. En fyllig utredning eftersöktes och det kan jag väl principiellt köpa. Konsekvensanalys är bra, men samtidigt handlade det just om ett prinicipbeslut och inte något konkret.

Carina Johansson (FP) påpekade att det handlar om konkurrens med kvalitet - inte pris! Därefter följde fortsatt ordväxling och inlägg från många parter, men jag vet ärligt talat inte om det ledde någonvart. På sitt sätt var det ändå lite uppfriskande med en debatt detta valår, Monika Gideskog (M) påpekade i varje fall ytterligare aspekter som företagande och jämställdhet.

Thony Andersson (S) vurmade som vanligt för löntagarna och talade utifrån ett fackligt perspektiv. Nåväl... Det kan konstateras att Socialdemokraterna konkret anser att företagare är onda. Det framgår gång på gång i olika sammanhang.

Mötet ajournerades så småningom för studerande av lagtext i kommunallagen. Spänningen stiger...

Location:Kungsvägen,,Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar