söndag 9 maj 2010

Valfrihet ger större chans till en bra vård

På kommande kommunfullmäktige tisdag den 18 maj är det dags för några intressanta punkter. Förutom ett par inledande medborgarförslag är det gissningsvis diskussionen om lagen om valfrihet (LOV) och införandet i Mjölby kommun som kommer att bli mest intressant.

Grundprincipen är att ge vårdtagare makt över valet av utförare av vård i områden som exempelvis hemtjänst och äldreomsorg. Är man nöjd med tjänsten behåller man rimligtvis situationen som den är i dag, men om man nu inte är nöjd kommer det att kunna finnas alternativ att välja på. Valfrihet är nyckelordet. Inte tvång.

Oppositionen är föga förvånande negativt inställd, men kommer inte med något eget motförslag. Jag kan i och för sig förstå åsikterna kring att man önskar mer utredning och fler klargöranden innan införandet, men jag kan inte se några principiella motargument. Det kan ha förekommit utanför protokollet, men det kan jag inte veta någonting om.

Det ska därför bli intressant att på fullmäktigesammanträdet höra om det kommer några verkliga motargument och tankar om andra lösningar, eller om det som oftast blir ett blankt nej utan vidare resonemang.

Det finns garanterat massor av saker som anställda i den här kommunen gör jättebra, och det förtjänar all positiv uppmärksamhet! Samtidigt måste vi vara så pass ödmjuka så att vi inser att vi sannolikt inte är bäst på att uppfylla alla olika individers önskemål, personkemi, behov och så vidare.

Därför är just valfrihet viktigt för att ge ännu fler invånare en bra vardag och en större chans till en bra vård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar