tisdag 18 maj 2010

Fullmäktige 18 maj

Äntligen dags för lite livebloggande igen!

Jag sitter just nu på kommunfullmäktige i Mjölby och lyssnar på det som sägs. Den stora frågan i kväll är lagen om valfrihet och dess tillämpning i Mjölby, där det kan bli en hel del diskussioner och dramatik.

Inledningsvis ställdes en enkel fråga till Christina Knutsson (C) om partiers besök i gymnasiet. Därefter ett par medborgarförslag om "lekpark"/träningspark utomhus för vuxna och möjlighet att utnyttja det nedlagda järnvägsspåret om turistattraktion. De båda skickades vidare för fortsatt arbete.

Nästa punkter handlade om ekonomi, först en prognos för 2010 med stor osäkerhet och vissa orosmoln, sedan ekonomiska ramar för 2011. Prognosen lades till handlingarna utan större dramatik, medan ramarna orsakade viss debatt mellan blocken efter inledande presentation av Monika Gideskog (M) med budskapet att vinden inte har vänt riktigt än.

Carina Jönsson (S) var också aktiv och presenterade ett förslag med en ändring på två miljoner extra till äldreomsorgen. Var pengarna ska tas ifrån framgick, nämligen att försämra kommunens ekonomi och utgå från ett ökat statsstöd efter en eventuell grönröd valseger på riksplanet i höst. Oseriöst.

Men, ändå är skillnaden oerhört liten sett till budgeten på över en miljard, vilket också Ingemar Nycander (C) påpekade. Det är en styrka för Mjölby som kommun att ha denna enighet.

Det blev också tydligt att S mål är att hacka på SPI och Leif Ekström, som inte har det lätt. Flera som hackade mot en var uppenbart osmakligt, oavsett om de hade en poäng eller inte. Det inbjuder knappast till samarbete efter nästa val...

Carina Johansson (FP) påpekade att äldreomsorgen och skolan är de områden där det har sparats minst, med SPI:s hjälp. Curt Karlsson (FP) följde upp med en kommentar kring siffror och stöd, väldigt fascinerande är att skillnaden är 0,1% av budgeten under ett valår.

Utfallet blev efter votering bifall för majoritetens förslag. Fikapaus!

Location:Kungsvägen,,Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar