måndag 15 september 2014

Dagen efter – tre (!) ynka röster...

Det är verkligen dagen efter i flera hänseenden. När spänningen släppt från kroppen har många av oss börjat känna av förkylningar och feber, vilket på något sätt är symptomatiskt för det land vi vaknar upp i.

Ett främlingsfientligt parti har fått 13 procent av folkets röster, vilket är högst oklart hur det ska tolkas. Europas mest hyllade regering har fått kliva åt sidan till förmån för ett oprövat kort som inte har särskilt goda förutsättningar att få en handlingskraftig regering. Den mest liberala rösten i Folkpartiet har inte lyckats nå ut med sitt budskap tillräckligt väl och gör ett dåligt val efter att ha tappat en fjärdedel av stödet.

Lokalt ser det inte mycket bättre ut. Sverigedemokraterna, som inte har någon aning om vad de vill göra i politiken och inte ställer upp på varken debatt eller diskussion, har i nuläget ökat från två till fem mandat med sina 9,7 procent. Den här förändringen är så gott som omöjlig att motverka för oss på det lokala planet och är sannolikt en direkt följd av framgångarna i riksdagsvalet.

Ibland är det tröstlöst att vara politiker.

För Folkpartiets del håller vi ställningarna relativt bra i kommunen, jämfört med riksresultatet. Resultatet 7,5% av rösterna värmer i och för sig, men är drygt en procentenhet (ca 11-12 procent) lägre än valet 2010. Som att nedgången inte vore nog skiljer det endast tre (!) ynka röster för att vi ska kunna behålla våra fyra mandat. I nuläget har SD lyckats knipa ett av våra, som innan det sista valdistriktet var räknat hade hamnat hos Centerpartiet – nu blott nio röster bakom Folkpartiet totalt.

Nu är dock hoppet inte helt ute i den kampen, eftersom alla röster ska räknas igen av Länsstyrelsen och dessutom tillkommer de förtidsröster som inte hade hunnit fram till vallokalerna. Optimisten säger så klart att vi (eller C) borde ha en chans där gentemot SD, men det får framtiden utvisa.

Varje röst räknas – och i det sammanhanget vill jag sända ut ett stort, massivt tack till alla er (minst) 1 278 personer som har valt att lägga er röst på just Folkpartiet i Mjölby! Ett lika varmt tack går också till alla er som kämpat för oss i valrörelsen och under den gångna mandatperioden.

Sett till helheten i Mjölby kommun riskerar vi ett oklart läge, nästan i stil med det på riksplanet – även om vi inte är fullt så cementerade i block lokalt. Socialdemokraterna (17 mandat), Miljöpartiet (2) och Vänsterpartiet (3) som har styrt under de senaste fyra åren når tillsammans 22 mandat, vilket är oförändrat och en minoritet av de 45 som finns.

Alliansen tappar tyvärr SPI (0 mandat), som inte tar någon plats. Moderaterna (10) och Folkpartiet (3) backar, Centerpartiet (3) och Kristdemokraterna (2) står still, totalt alltså 18 mandat. Sverigedemokraterna med fem mandat (och fem personer på listan...) blir alltså vågmästare på allvar den här gången, om blocken består.

Generellt verkar det vara väldigt lugnt bland de lokala partierna på nätet efter gårdagens resultat. Kanske är det lugnet före stormen...

På landstingsnivå ser det också ut som att vi tappar vårt FP-mandat i fullmäktige, nu när regionen ska bildas. Det är en mycket tung förlust, eftersom vår företrädare Carina skulle ha gjort ett mycket gott arbete för att fortsätta försvara utbildnings- och regionfrågor i det vårdtäta området. Även här är det få röster som skiljer, även om det inte är så få som i kommunen.

Det var inte vårt år, helt enkelt.

Men, jag ska väl åtminstone avsluta positivt med två saker!

- Folkpartiet i Boxholm ökar sitt stöd från 3,0 till 5,3 procent och fördubblar till två mandat! Rätta tanterna för jobbet har gjort ett fantastiskt arbete och jag blir inte förvånad om de har ökat mest i landet, det får jag återkomma till. Heja Eva & Co!

- Folkpartiet i Mjölby är med 7,5 procent det starkaste FP-fästet i Östergötland, sett till kommun.

En klen tröst kanske, men vi fortsätter att sträcka på oss och jobbar oförtrutet vidare. Oavsett om vi nu lyckas ta in de där tre sista rösterna eller inte...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar