lördag 27 november 2010

Förtroendeuppdragen fördelade

Vi har nu presenterat vilka personer som får respektive förtroendeuppdrag för Folkpartiet Mjölby under de kommande åren.

Se hemsidan för hela listan!

tisdag 16 november 2010

Medlemsmöte 22 november

I dag var det dags för mandatperiodens andra sammanträde i kommunfullmäktige, som handlade om budget inför 2011. Normalt sett har det historiskt blivit långa debatter, men i år visade det sig bli ett historiskt kort möte som var avklarat på under en timme.

Anledningen till det var att de rödgröna partierna och Alliansen samt SPI arbetat fram ett gemensamt budgetförslag under de senaste dagarna. All heder åt de inblandade parterna, kanske framför allt Monika Gideskog (M) och Carina Jönsson (S) som har varit de mest drivande parterna.

Sverigedemokraternas inträde i Mjölbys kommunpolitik har indirekt fört något positivt med sig - samtliga övriga partier tar ansvar för kommunens ekonomi i dessa relativt dåliga ekonomiska tider och står bakom en budget som är bra för Mjölby. Det kan i sammanhanget nämnas att SD hade en av sina två platser tomma i dag, och den närvarande företrädaren kom inte med en enda åsikt.

Inom Alliansen samt SPI närmar det sig nu också slutet i förhandlingarna om fördelning av platser i nämnder och andra uppdrag. För att fastställa de personer som ska företräda Folkpartiet i dessa sammanhang framöver har vi utlyst ett medlemsmöte den 22 november klockan 18:30. Platsen är stadshusets kafeteria, hjärtligt välkommen säger vi till alla medlemmar!

Vem har du röstat på?

Lade du din röst på någon som du ville skulle ta ansvar för att ha så stort inflytande som möjligt i den lokala politiken? I så fall hoppas jag att du inte röstade på miljöpartiet eller vänstern. De ska ingå i Mjölby kommuns "minoritetsregering", men har inte en enda ordförande- eller vice ordförandepost. Sossarna besätter alla ordförandeplatser. När S har ordförandeträffar och gruppmöten hoppas jag - i demokratins namn - att representanter för MP och V får komma med, annars vet jag inte var deras inflytande kommer att märkas, eller göra skillnad.

Det kan väl inte vara så att de nöjer sig med att var röstboskap, eller?

Carina

lördag 13 november 2010

Lokala uppdrag kring landstinget

I dag har Carina, Yvonne, Bill, Björn och jag representerat Mjölbys lokalavdelning i förbundsmötet på Valla folkhögskola. Valberedningen med Anders Magnusson i spetsen hade gjort ett mycket gott arbete och för vår lokala del föll det ut på följande vis.

Hälso- och sjukvårdsnämndens beredning för samverkan, plus Läns-SLAKO
Monika Broman, Linköping (stod även med i vår valkrets)

Landstingets pensionärsråd
Siw Clasén, Mantorp

Juryman i tryckfrihetsmål
Björn Asserhed, Mjölby

Nämndeman i förvaltningsrätten
Gun-Inger Andersson, Mjölby

Samordningsförbundet för Mjölby/Ödeshög/Boxholm
Sven-Åke Persson, Mjölby

Östsam, ordinarie ledamot
Carina Johansson, Mantorp

Östsam, ersättare
Sven-Åke Persson, Mjölby

Ett bra utfall, måste det sägas, och med en bra ledning med Anita Jernberger och Maths Andersson som främsta namn.

tisdag 2 november 2010

Att vara eller inte vara...

...korrumperad, det är frågan.
Vad kallas det när facket styr genom politiken? ...när fackliga företrädare sitter med i församlingar som har att besluta om förslag som direkt eller indirekt berör deras medlemmar? Är det jäv? Kan det leda till korruption?

Carina

onsdag 20 oktober 2010

Oro för kräftgång.

På förmiddagen har oppositionsrådet, kommunchefen, näringslivschefen och jag haft ett möte med intresseorganisationen Företagarna. Detta med anledning av en rapport som de har tagit fram för att belysa hur det ser ut med konkurrensutsättningen av vår kommunala verksamhet. Det är ett känt faktum att det finns ett stort motstånd hos oppositionen när det gäller konkurrensutsättning, och det visar sig även i rapporten. Statistiken tar inte hänsyn till de senaste två åren, för då hade resultatet sett något bättre ut. Vi i alliansen har haft som ambition att få ut mer för skattepengarna och att öka valfriheten för kommuninvånarna, och det arbetet har börjat att ge utdelning.
Vid det samtal som vi hade framgick det klart att det kommer att bli mindre av konkurrensutsättning under mandatperioden 2011 - 2014. Det kommer inte heller att införas någon möjlighet till fritt val inom hemtjänsten. Tyvärr innebär det att vi i Mjölby kommun kommer att gå baklänges in i framtiden.

Carina

Snacka om lugnet före stormen...

Ja kära nå´n - hur kunde det bli så här med politiken? Det är konstaterat att det inte finns några självklara och starka majoriteter på många håll i landet och att SD genom detta har tidernas chans till omåttligt stort inflytande som vågmästare med få mandat. Detta måste vi ta lärdom av och förhålla oss till de kommande fyra åren. Vi i FP har i alla fall försökt att få upp integrationsfrågorna på bordet, men varje gång har det resulterat i att vi har blivit anklagade för att fiska i grumliga vatten. Jag kan bara önska att fler än vi är beredda att diskutera dessa tabu-belagda frågor offentligt så att vi alla tillsammans kan mota ut SD:s främlingsfientliga företrädare ur våra beslutande församlingar. Kommande fyra år blir en balansgång oavsett vem som väljer att bilda "regering" i kommunerna. Det kan ju som bekant inte utlysas nyval i kommuner, hur gärna man än skulle vilja det.

Carina

söndag 3 oktober 2010

Närvaron på nätet något tillfälligt?

Tidigare under valrörelsen gjorde jag en genomgång av partiernas lokala hemsidor och betygsatte dem. Jag tänkte nu också göra en liten uppföljning av hur det nu ser ut med eftervalsanalys i det ändå relativt osäkra läge vi befinner oss i. Nätet är trots allt det forum som bör vara mest lättillgängligt för kontakt med alla väljare nu för tiden.

Men, det jag hittar är smått tragiskt. Det finns i princip ingenting att ta del av, inte ens från den sida som anser sig vara vinnare och tänker försöka regera i minoritet. Är inte nätet värt mer uppmärksamhet än så?

Personligen tänker jag se till att åtminstone Folkpartiet sköter sig i de här frågorna. Också.


Centerpartiet - Valstuga och valvaka i fokus. Numera finns åtminstone kontaktuppgifter, men ingenting är gjort efter valet.

Folkpartiet - En kommentar från valnatten med en kort reflektion av resultatet. Närvaro, i väntan på mer att rapportera.

Kristdemokraterna - Mer närvaro än senast, men ingenting efter valet.

Moderaterna - Senaste inlägget handlar om slutdebatten i Mjölby. Ingenting efter valet.

SPI - Hemsidan, som nu finns på plats och är bättre än många andra partiers, konstaterar att valet 2010 är över. Dock inget mer än så.

Miljöpartiet - Kort innehåll, men ingenting efter valet.

Socialdemokraterna - En hel del före valet. Ingenting efter valet.

Vänsterpartiet - En bild på valnattsresultatet finns faktiskt, inlagd på tisdagen efter valet. Dock ingen kommentar över huvud taget.

Sverigedemokraterna - Existerar inte lokalt på nätet. Ett inlägg om valfusk från 1 september återfinns överst...

måndag 20 september 2010

Dagen efter är fylld av frågor.

Jag vill börja med att tacka alla partister som har gjort insatser under valrörelsen - utan er hade vi aldrig nått det resultat som vi nådde! Det kan inte vara särskilt många val som vi har haft bättre siffror i kommunvalet än i riksdagsvalet. Jag vet inte när det hände senast. Vi lyckades också, mycket tack vare Monika Bromans personvalskampanj, att öka något lite i landstingsvalet. Tyvärr är det ändå ett väldigt trist resultat. Två mandat till SD i kommunvalet gör att vi inte har majoritet för något block.

De rödgrönas företrädare i Mjölby, Carina Jönsson, har redan deklarerat att hon är klar för att bli kommunstyrelsens ordförande den 1 januari 2011. Det kan inte sossarna bestämma eftersom de måste ha ett majoritetsbeslut i kommunfullmäktige för att det ska hända.

Min fasta övertygelse är att vi behöver vänta ut alla resultat och analysera dem innan vi över huvud taget inleder några förhandlingar eller låser oss i någon uppfattning. Det gäller att hålla alla dörrar öppna för att kunna frånta SD vågmästarrollen. Deras två mandat ska inte styra den här kommunen under de kommande fyra åren.

Carina

lördag 18 september 2010

Sista rycket - om ideologi

Nu är det verkligen nära - i morgon är det 19 september och därmed valdag. Många veckor, månader och år av slit ska utvärderas och visionen inför framtiden är minst lika viktig. I morgon avgör du, med dina röster i de tre olika valen, hur du vill forma samhället.

I allt kampanjande med mängder av sakfrågor kommer partiernas kärnor ofta bort. Ideologierna. I Folkpartiets fall är det liberalismen som genomsyrar partiet - och det är något som vi kandidater och medlemmar är stolta över!

En röst på Folkpartiet är en röst på en stark tro på individens förmåga. En röst på Folkpartiet är också en röst för solidaritet med de personer som behöver stöd för att klara av vardagen. En röst på Folkpartiet är en röst för valfrihet och att få styra över ditt eget liv.

Funderar du fortfarande på hur du ska rösta? Läs vårt lokala valmanifest!

lördag 11 september 2010

Lyckad tag på Mantorptravet

Mycket utdelat material och en hel del diskussioner blev det under lördagens närvaro på Mantorptravet. Godiset var lördagen till ära populärt, men naturligtvis även pennorna som alltid är livsviktiga vid ett travbesök - och för den delen även vi representanter för Folkpartiet då och då. Både lyckönskningar från våra egna väljare och en och annan skeptiker mötte oss, men det sistnämnda hör till det också!


Jim och jag hade dessutom äran att få dela ut priser i "Folkpartiets Valspurt", som var lopp nummer 3 denna dag - alldeles innan V75 skulle dra igång. Passande nog för oss var det ju som tidigare sagt stor Jackpot denna vecka och upp emot 5 000 besökare fanns på plats.


Vinnare i vårt lopp blev nummer 3, som jag själv glädjande nog prickade in på både vinnare och plats. Det blev ju helt enkelt lite extra bonus... (Foto: Maria Josefsson)

Ganska precis en vecka återstår nu av valrörelsen - och det finns många fler röster att vinna, om man lägger manken till. Det ska vi göra genom att föra fram vår egen politik och våra egna åsikter, inte genom att klanka ner på andra. Det vinner ingen på i längden.

Är du fortfarande fundersam? Läs vårt valmanifest 2010 och gör SVT:s/SR:s Valpejl! Det bör ge dig en bra vink om Folkpartiet är någonting för just dig.

fredag 10 september 2010

Dubbel jackpot på travet

I morgon är det en högtidsdag på Mantorptravet - dels är det jackpot på V75 med 47 miljoner (om jag minns rätt) i potten!

Dessutom är det ju jackpot att få träffa oss folkpartister på plats också... ;) Första start 13:20, välkommen!

onsdag 8 september 2010

Elva dagar kvar!

Nu ser FP:s siffror ut att peka åt rätt håll, lite uppåt för varje dag som går. Det bevisar att det lönar sig att arbeta - även politiskt. Vi måste orka ända fram och eftersom det återstår endast elva dagar till mål, så har jag gott hopp om att vi kan fortsätta den postiva trenden. Arbetsviljan är god, men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Jag uppmanar alla som vill föra ut vårt liberala budskap att lägga på ett extra kol! Vi har så många bra idéer och det vore hemskt tråkigt att behöva vänta onödigt länge på att få genomföra dem. Nu ska vi vara ute och träffa väljare, lägga flygblad i postlådor och ta chansen till debatt när den dyker upp. Vi ses på barrikaderna!

Carina

måndag 6 september 2010

Träffa oss på Mantorpstravet

Nu på lördag den 11 september är det dags att vallfärda till Mantorpstravet när det bjuds på V75 - med stor jackpot eftersom den gångna helgens lopp resulterade i att det inte fanns någon vinnare med sju rätt.

Som om inte det räcker för att bege sig till den ovala (eller nästan ovala...) banan finns dessutom vi i Folkpartiet på plats för att delta på olika sätt - och naturligtvis vill vi möta och prata med människor! Håll utkik efter våra vackra oranga och blå färger!

Folkpartikandidat i Boxholm!

I dag nåddes vi av en mycket glädjande nyhet - Folkpartiet får en uttalad kandidat till kommunfullmäktige i Boxholm! Du som bor i Boxholms kommun, är liberal och sympatiserar med Folkpartiet - uppmärksamma namnet Eva Bremer och skriv hennes namn på en blank valsedel med Folkpartiet Liberalerna!

måndag 30 augusti 2010

Demokrati är inte enkelt - i alla fall inte för alla.

För mig är demokrati den självklara rätten att få tycka, säga och skriva vad jag vill, att få tillhöra vilken religion jag vill, leva ett självständigt liv och att få möjlighet att fortsätta att växa som vuxen. Ett demokratiskt samhälle bygger på respekt för individen, tolerans och hänsyn.
Det innebär inte att det jag tycker alltid är rätt för alla andra och att jag alltid kan göra precis som jag vill. Vi har kommit överens om svensk lagstiftning och vi har olika regler i olika sammanhang - allt för att livet ska fungera så bra som möjligt för alla.
I beslutande församlingar kan det inträffa att majoriteten tycker en sak och oppositionen en annan och att beslutet blir som majoriteten vill. Det är inte för den skull ett odemokratiskt beslut, även om man själv blir väldigt frustrerad när det inte blir som man vill.
Eftersom större delen av min 25-åriga "karriär" som politiker har varit som oppositionspolitiker på fritid, så förstår jag vilket besvär det är för nuvarande opposition att acceptera att vara i minoritet. Men därifrån till att påstå att vi i alliansen samt SPI inte är demokratiska när vi fattar beslut som oppositionen anser felaktiga - är steget oändligt.

Carina

söndag 29 augusti 2010

Om landsbygden

I dag berättar jag om vad "En levande landsbygd" innebär för mig och vad jag rent konkret vill göra för både Mjölby, Östergötland och Sverige.

Läs hela blogginlägget här!

tisdag 24 augusti 2010

26 dagar kvar...

Nu börjar det att hetta till i valrörelsen - äntligen! Det är uppmuntrande att höra glada tillrop från våra väljare, men det är nu arbetet verkligen börjar. Vi måste ta varenda tillfälle att prata politik med de människor som vi möter! Valstugan i köpcentrum är en naturlig träffpunkt och det känns bra att alla allianspartier kan vara i samma stuga. Jag tror att det ger viktiga signaler till medborgarna när de ser att vi trivs och har roligt tillsammans.

Idag på förmiddagen gick vi runt i stadskärnan tillsammans med en fotograf för att ta bilder inför gemensam marknadsföring. Just den timmen hade vi dagens bästa väder, strålande sol och många vackra blommor. Är det måhända ett gott tecken?

Carina

söndag 22 augusti 2010

Fyra veckor kvar... och vi har vind i seglen!

I dag är det precis fyra veckor kvar till valet den 19 september och jag kan mer eller mindre garantera att dagarna på vägen dit kommer att flyga iväg fortare än kvickt! För egen del är det både jobb och politik (och privatliv...) som kallar på uppmärksamhet och många partikamrater kommer att synas både på Internet, gator och torg den närmaste tiden.

I Mjölby är Alliansens valstuga nu på plats. Jag har själv ännu inte hunnit besöka den, men det ska naturligtvis göras både som besökare och som politiker. När jag väl gör det kommer naturligtvis också bilder här på bloggen.

Det krävs åtminstone en mandatperiod till för att Alliansens politik ska sätta sig ordentligt både i Mjölby och i Sverige. Det tar som många vet några år innan den "riktiga" verkstaden kan börja efter ett maktskifte. Ett hattande fram och tillbaka (framför allt inte tillbaka...) tjänar ingen på i längden.

Dagens opinionsmätning från Sifo (SvD) visar att regeringen skulle få egen majoritet om det vore val i dag. Även om man som alltid ska se skeptiskt på dessa undersökningar är det en stark trend som Folkpartiet kan visa upp i många undersökningar på rad. Det är något att ta fasta på! Mathias Sundin har sammanställt följande folkpartistiska glädjande siffror från den senaste tiden:
  • Sifo - 6,1 till 7,8%.
  • Novus - 4,8 till 6,9%.
  • Synovate - 6,6 till 7,4%.
Det är med vind i seglen vi går in i slutspurten och vi har en stark politik att stötta upp stormasten med. Må det blåsa rejäla vindar i rätt riktning framöver!

Psst... du har väl inte missat?

Östgötatidningen, blogg - Valpejl viktig värdemätare
YouTube - Folkpartiets valfilmer

onsdag 18 augusti 2010

Ungdomsarbetslösheten.

Om det vore så enkelt som att kommendera fram praktikplatser i massor, få rätt ungdom på rätt plats, ta fram fler utbildningsplatser, få företagen att anställa fler - ja då hade det hänt för länge sedan.
Praktikplatser finns, samordnare för de samma finns också, men det är problem att matcha arbetslös person med tillgänglig praktikplats. Utbildningsplatser finns, men en del av dem är tomma eftersom en del ungdomar har tappat motivationen för att studera. Företagen väntar så länge som möjligt med att investera i mer arbetskraft eftersom de vet att det är ett stort och kostsamt åtagande som det kan vara besvärligt och dyrt att backa ifrån om det blir nödvändigt, exempelvis i en lågkonjunktur.
Det är problem som vi måste betrakta som möjligheter. Det är klart att det går att förändra, men det hjälper inte med mer pengar eller att peka med hela handen.
Jag är övertygad om att den nya skollagen kommer att medföra att färre barn och ungdomar tappar sugen och det är en viktig del av lösningen. Vi politiker måste få alla att förstå att man kan påverka sitt eget liv i den utsträckning man önskar, och att man faktiskt också har ansvar för att göra det.
Att eliminera ungdomsarbetslöheten är ingen quick-fix.

Carina

tisdag 17 augusti 2010

Mona - igen

I dag har Mona förklarat att hon inte ska höja löneskatten för att minska skillnaden mellan skatten på pension och löneskatten. (Undrar om hon läser min blogg?) Undrar också om hon kommer att återinföra någon form av fastighetskatt och/eller förmögenhetsskatt i stället? Svaret kanske kommer i morgon.

Vi är alla väldigt glada om vi lyckas ta vara på den uppåtgående trend som vi ser början på efter den makalösa, globala ekonomiska krisen. Fler människor i arbete är grunden för fortsatt välfärd. Jag vill satsa på en politik för fler jobb genom ytterligare sänkta skattter på arbete och företagande, mindre krångel för företagarna och med en arbetsrätt som är anpassad till framtidens arbetsmarknad. Det är genom företagande, tillväxt och fler skattebetalare som välstånd skapas - inte genom högre skatter och högre offentliga utgifter.

Carina

måndag 16 augusti 2010

RUT måste vara kvar!

RUT- och ROT-avdragen har skapat 18 000 nya jobb bara det senaste året, säger Företagarna. Många av de nya jobben har tillkommit inom hemservicesidan, och är numera en viktig del av näringspolitiken för att bekämpa svartjobb och för att skapa nya marknader.
Enligt Företagarna har de skattesubventionerade jobben inom RUT och ROT inte kostat staten en enda krona. Varje satsad avdragskrona har givit minst lika mycket tillbaka enligt deras rapport.
Eftersom vi i folkpartiet vill ge alla männniskor samma rättigheter och möjligheter så är det självklart för oss att behålla RUT - även om det är nästan uteslutande kvinnor som arbetar inom den sektor som ger skatteavdrag för den typen av tjänster som RUT medger. Det är lika självklart att behålla RUT-avdraget som att behålla det klart mansdominerade ROT-avdraget. Varför göra skillnad? Det är väl inte så enkelt som att somliga skiljer på manligt och kvinnligt företagande och där det ena anses mera värt än det andra?

Carina

"Klyftan ska bort"

Jag kan inte låta bli att kommentera Mona Sahlins utspel igår, söndag, när hon höll sitt sommartal på söder i Stockholm. Hon lovade att ta bort "klyftan" mellan skatten på arbete och skatten på pension. Hon kunde inte riktigt svara på hur det ska gå till, men jag tror att jag har svaret. Eftersom hon räknar med att höja skatten på arbete så kommer det inte att kosta något särskilt att ta bort "klyftan" - eller skillnaden, som jag hellre kallar det. Faktum är att pensionärerna betalar mindre i skatt i dag än de gjorde när Mona Sahlin satt vid makten.

Carina

måndag 9 augusti 2010

Tillbaka på riktigt.

Efter förra veckans återgång i arbete, som var halvhjärtad och slutade med Skänninge Marken, börjar det äntligen att röra på sig i stadshuset igen. Det märks att det närmar sig valet och att ställningskriget är på god väg att göra sitt intåg. Vi i folkpartiet ska börja handarbeta i kväll för att färdigställa det hushållsutskick som alla kommunens invånare ska få del av. Det är ett härligt startskott på den verkliga valrörelsen - ett gäng partister som har gott om tid att snacka ihop sig och stötta varann medan händerna arbetar med det monotona plocket. Snart är valstugan på plats och det blir ett naturligt vardagsinslag att stå på torget och prata med människor på sta´n för att få reda på vad som är viktigast för dem. Har man verklig flax så gör vi samma prioriteringar.

Carina

måndag 26 juli 2010

Miljön - en ödesfråga

Den här veckan inleder Folkpartiet vår annonsering på Östgötatidningens hemsida med att presentera lite av vår syn på det arbete vi vill genomföra i frågor kring miljö av olika slag. Jobb och miljö är två huvudpunkter inför valet som ligger framför oss och därför tänkte jag nu kort och gott saxa lite ur vårt valmanifest 2010. Du kan också läsa det i sin helhet via vår hemsida.

Miljö
Miljöarbetet är något som berör alla, såväl på riksplanet som på det lokala planet. Alla måste vi dra vårt strå till stacken för att motverka klimatförändringar orsakade av människan. Som kommun måste vi arbeta för en fortsatt tillväxt av förnyelsebara energikällor och aktivt arbeta för omställningen från fossila bränslen.

Kollektivtrafiken i både stad och på landsbygd är en viktig del i detta arbete. Vi vill därför anpassa fordon och sträckningar på ett sätt som gynnar miljön och om möjligt också ökar valfriheten för invånarna.

Användningen av cykel ska också stimuleras på olika sätt, exempelvis bör man kunna ta med cykeln på pendeltåget. Vi vill också undersöka möjligheten att införa lånecyklar vid våra olika stationer och fortsätta att bygga ut cykelvägsnätet i kommunen. Ett exempel är att binda samman Mantorp och Sjögestad med cykelväg, ett första steg till det är att utöka österut till Viby.

Kommunen ska ha ett miljösmart grundtänkande i sin verksamhet, både i den egna löpande verksamheten och i olika upphandlingar eller investeringar. Vad som är lämpligast bör avgöras från fall till fall, exempelvis val av fordonstyp och leverantör av mat, men allt bör genomsyras av ett ansvarsfullt tankesätt.

Vi vill undersöka möjligheten till att bygga en egen anläggning för sortering och hantering av hushållsavfall. I dagsläget skickas vårt avfall till Linköping, vilket resulterar i miljöskadliga transporter, andra risker och kostnader. I längden tror vi att det är ett dåligt arbetssätt. I anslutning till detta kan kommunen också med hjälp av olika taxor stimulera invånarna att källsortera sitt avfall för att få en ännu bättre effekt.

Sett till närmiljön i kommunen vill vi fortsätta att bygga bort otrygga miljöer, exempelvis med hjälp av belysning och genom att ta bort buskage. Ett långsiktigt förebyggande arbete mot skadegörelse är viktigt, både för invånarnas trygghet och för kommunens ekonomi. Därför vill vi se ett aktivt arbete mot missbruk och andra faktorer som påverkar närmiljön negativt.

Folkpartiet vill
- Att Mjölby kommun ska vara en miljösmart kommun
- Ge förutsättningar för fortsatt utbyggnad av förnyelsebar energi
- Ha en ändamålsenlig kollektivtrafik
- Undersöka möjligheten att ha egen avfallshantering och stimulera källsortering
- Bygga ut cykelvägsnätet och införa lånecyklar
- Bygga bort otrygga områden i närmiljön
- Fortsätta arbeta förebyggande mot missbruk och skadegörelse

lördag 17 juli 2010

Uppdaterad hemsida, till det bättre

Efter gårdagens lilla genomgång har jag i dag tagit tag i några av de saker som bör göras med Folkpartiet i Mjölbys hemsida. Närmare bestämt har jag lagt till ett par undersidor:

- Styrelsen: Kort presentation av den sittande styrelsen, med gruppbild och namn/funktion.
- Pressbilder: Kandidatfoton som kan användas av press och andra som behöver det.

Dessutom har valmanifestet fått sig en visuell uppfräschning med några illustrerande bilder. Det gör inte innehållet i sig bättre (det är redan mycket bra!) men det gör förhoppningsvis att det är mer tilltalande att läsa om våra åsikter.

En fortsatt trevlig helg önskas från de härliga mjölbyskogarna!

fredag 16 juli 2010

Folkpartiet och Socialdemokraterna minst dåliga på nätet

I dag ger jag mig på en ytterst subjektiv och högst ovetenskaplig genomgång och granskning av hemsidor. "Offren" är de partier som är representerade med platser i kommunfullmäktige i Mjölby kommun - och resultatet är tämligen nedslående.

Endast Folkpartiet och Socialdemokraterna får knappt godkänt i granskningen, betyget två på en femgradig skala. Fyra partier belönas med en etta och två partier får en smått pinsam nolla i protokollet. Ta nu genomgången för vad den är, men nog ger det en liten hint om hur partierna ser på nätet och hur de hänger med!


Socialdemokraterna, 19 mandat
Det överlägset största partiet i kommunfullmäktige har en del förväntningar att svara upp mot, och när jag väl hittar dit efter lite runtletande på partiets "stora" hemsida blir intrycket också seriöst. Information om både kandidater och olika aktuella åsikter finns tillgängliga, även om det i ärlighetens namn är lite rörigt.

Trevligt med en gästskribent med rötterna i Mjölby, dessutom med bild som livar upp det visuella intrycket. Under rubriken "Bloggar" finns enbart en blogg sett till aktiviteten, men den har å andra sidan ett riktigt bra läsvärda. Det finns också länkar till tre andra S-bloggar, men aktiviteten och kvaliteten är där milt sagt varierande.

Hemsidan har en potential att bli något riktigt bra, men saknar den riktiga inlevelsen.

Betyg: 2/5


Moderaterna, 9 mandat
Det största borgerliga partiet i kommunen ståtar med en som det verkar relativt bra plattform att arbeta med och det är tämligen enkelt att hitta till lokalavdelningen. Plus för relevanta Facebook-länkar och bra nyheter från i våras, minus för en ouppdaterad sida nyhetsmässigt.

Rubriken "Styrelsen" leder till en sida med ett citat av och en bild på Monika Gideskog, vilket känns underligt. Rubriken "Politik" leder till partisekreterarens nyhetsbrev, ingenting annat.

Ingenstans återfinns partiets lokala åsikter samlade. Det kan tyvärr inte bli annat än ett IG.

Betyg: 1/5


Centerpartiet, 5 mandat
Via Centerpartiets huvudsida går det relativt smidigt att för mig som van datoranvändare hitta till den lokala avdelningens hemsida. Eller, åtminstone till platsen där den borde finnas... Där möts jag nämligen av ett enkelt meddelande: "Tyvärr, inga inlägg motsvarade dina sökord".

Centerpartiet finns inte på Internet, åtminstone inte lokalt. En plump i protokollet.

Betyg: 0/5


Folkpartiet, 4 mandat
Sett till mängden innehåll vinner Folkpartiets lokala hemsida inga priser i dagsläget, men det viktigaste finns ändå samlat på ett relativt trevligt sätt. Här finns också en i mina ögon en välkomnande bild och länkar till blogg och Facebook.

Framför allt finns det kanske allra viktigaste, valmanifestet, tydligt redovisat. Det gör även de lokala kandidaterna sett till namn - de borde även ha individuella presentationer. Dessutom bör ett nyhetsflöde och liknande funktioner etableras, men en omstrukturering pågår.

"Fokusera på det viktiga" säger partiet i valmanifestet, och det gäller även här.

Betyg: 2/5


Kristdemokraterna, 3 mandat
Rent estetiskt är Kristdemokraternas sida inget att jubla över, och även i övrigt finns mycket att önska. Det första intrycket var att sidan såg relativt matnyttig ut, men det visade sig mest vara en falsk fasad.

Ett förhållandevis matigt nyhetsbrev i PDF-format förtjänar beröm, men det utkommer sällan och i övrigt finns i princip ingenting. "Vår politik" innehåller endast ett ynka avsnitt om "Valfrihet och garanti".

Partiet finns förvisso på nätet, men mycket mer än så är det inte.

Betyg: 1/5


Sveriges Pensionärers Intresseparti, 2 mandat
Det må finnas felaktiga fördomar om SPI, men sett till hemsideshanteringen är de inte utan grund. Den centrala hemsidan pekar förvisso snabbt och bra på kommunavdelningens, men domänen som förväntas husera densamma har upphört att fungera sedan drygt en månad tillbaka.

SPI finns inte på nätet, åtminstone inte lokalt. En plump i protokollet även här.

Betyg: 0/5


Vänsterpartiet, 2 mandat
Efter en del klickande hittar jag fram till den lokala sidan, vars nyhetsflöde under några dagar i mars 2010 verkar ha varit det bästa av samtliga granskade lokala sidor. Men, det var ytterst kortvarigt och det finns inte mycket information samlad på ett vettigt sätt. Några allmänt hållna formuleringar om vad partiet vill lokalt finns förvisso i den senaste nyheten, men det mesta är allmängods.

Tyvärr verkar närvaron på nätet inte vara så mycket mer än just en närvaro för sakens skull.

Betyg: 1/5


Miljöpartiet, 1 mandat
Den tappra lilla skaran bakom namnet Miljöpartiet i Mjölby finns förvisso på nätet med både kontaktuppgifter och lista inför valet, men så mycket mer är det inte. Partiets förstasida skriker ut "Modernisera Sverige", men särskilt modern är inte lokalavdelningen att döma av dess hemsida.

Även här känns närvaron på nätet mer som ett måste än som ett egenvärde i sig. Underkänt.

Betyg: 1/5

S-löften om Väderkvarnsbacken

Vilhelmsson och Jönsson är ute på sommarkampanj för sossarnas räkning. En fråga från en skänningebo vid stadens bad angående satsningar på badplatsen besvarades med att det givetvis ska satsas på i första hand toaletter och omklädningsrum om sossarna kommer tillbaka till makten. Det är inget svårt att lova oavsett vem som regerar. Beslutet är redan taget och pengarna till det finns avsatta i investeringsbudgeten för innevarande år. Det är en mycket angelägen satsning för alla badgäster och den borde ha genomförts för många år sedan. Vi i alliansen ser det dessutom som ett första steg för att även kunna anlägga en uppställningsplats för enstaka nätter för besökande husbils - och husvagnsresenärer. Det förslaget är något som endast alliansen anser är bra och som inte kommer att hända med S vid rodret.

Carina

söndag 11 juli 2010

Demokrati

Under veckan som gått har vi kunnat ta del av en universitetsrapport som säger att Mjölby kommuns politiker är så nöjda med det demokratiska klimatet så att kommunen rankas som en av landets fyra bästa i det avseendet. Vi alla, oavsett partitillhörighet, kan känna oss nöjda med det resultatet, även om vi alltid hävdar att ingenting är så bra att det inte kan bli bättre.

Nu säger sossarna att de inte har svarat på enkäten ( fastän många av dem bevisligen har gjort det ) och att det demokratiska klimatet inte alls är så bra. Det har ju beslutats saker som de inte gillar! Vi som har varit i opposition under många år tidigare vet att det är just så en demokrati fungerar. Man får inte alltid som man vill, men man får alltid ha en egen uppfattning om hur det borde vara.

Drygt hälften av Mjölbys invånare sympatiserar med alliansens partier under innevarande mandatperiod, och då vore det märkligt om alla beslut skulle gå socialdemokraternas väg. Det är bara ytterligare ett bevis för att demokratin fungerar.

Carina

tisdag 22 juni 2010

Ny skollag idag!

Härligt att på sommarlovets första vecka få en ny skollag! Nu ska det bli rättning i leden och samma krav ska ställas på samtliga skolor oavsett vem som driver dem. Det är bra. Det kommer att ställas högre krav på att elever får det stöd som behövs för att klara kunskapskraven och det kommer att bli krav på att även de elever som är väldigt duktiga också tillåts att bli ännu duktigare. Den som känner sig felbehandlad av sin skola får större möjligheter att överklaga. Alla som säger sig gilla ordning och reda borde känna sig riktigt nöjda idag! Det gör jag.

Carina

tisdag 15 juni 2010

Skolavslutningarna får högt betyg!

Nu när alla ungdomar har haft skolavslutning kan vi konstatera att de allra flesta har skött sig riktigt bra. Alla samlade insatser för att avslutningarna skulle bli fina minnen för ungdomarna gav resultat! Enligt uppgift så har åtminstone en av poliserna uttryckt att han under sina 25 verksamma år i Mjölby aldrig tidigare varit med om så lugna skolavslutningar som i år. Som ordförande i kommunens brottsförebyggande råd vill jag rikta ett stort tack till alla som har bidragit till det goda resultatet. Det är polis, ambulanspersonal, fältassistenter, nattvandrare, ansvarsfulla föräldrar, politiker och inte minst KomBrås samordnare som ska ha en stor eloge. Betyget är naturligtvis: med beröm godkänt.

Carina

tisdag 8 juni 2010

Tänk om

Idag ska jag återigen dela ut flygblad i den angelägna kampanjen "Tänk om" som bland annat syftar till att skjuta upp alkoholdebuten hos unga. Det är angeläget att påpeka för vuxna, inte minst föräldrar, att de begår ett lagbrott när de köper alkohol till sina mínderåriga barn. Det händer mycket som inte borde hända när unga människor är berusade. Förra årets händelse på Öland vid midsommar var en stark signal för mig. Pojken som knivskars till döds var en av mina yngsta barns kamrater. Han drack sig aldrig berusad. Han ville heller aldrig bråka, och det var förmodligen det som dödade honom. Han gick emellan två som i fyllan inte klarade av att bryta förrän det hade gått för långt. Så oåterkallerligt och så fruktansvärt onödigt, en sorg för många och en tung börda för den som höll i kniven. Jag vill inte att något liknande händer igen och om jag kan bidraga till att åtminstone en annan inte drabbas, så är jag tacksam. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Carina

fredag 4 juni 2010

Valmanifestet 2010 presenterat!

I kväll har vår hemsida på folkpartiet.se fått sig en välkommen uppdatering med kort information, lokala kandidater och inte minst vårt valmanifest 2010!

http://www.folkpartiet.se/mjolby är adressen. Trevlig helg!

torsdag 3 juni 2010

Snudd på ärekränkning.

Svar debattartikel från May-Britt Wilhelmsson (S) & Carina Jönsson (S), publicerad i Östgötatidningen v 22.


Stort tack till Wilhelmsson och Jönsson som ger mig chansen att ge min syn på ungdomsarbetslösheten. Den går naturligtvis inte att bortse ifrån eftersom den är värre i Mjölby än på många andra håll. Vi är inte isolerade från övriga världen, den finansiella krisen och lågkonjunkturen har drabbat även Mjölby. Ungdomsarbetslösheten är inget nytt fenomen utan var, tyvärr, högre än många andra kommuners även när S hade makten och det var högkonjunktur. Den skola som vi har haft under många år, vars reform drevs av den förre skolministern, och senare statsministern, Göran Persson, S, har inte levererat det som Persson önskade. Sossarna ville att alla skulle läsa på högskola och drev igenom reformer som inte passade alla. Många ungdomar som inte är intresserade av teoretiska utbildningar har inte orkat läsa färdigt och många lämnar gymnasiet utan fullständiga gymnasiebetyg. Det är en utslagning som saknar motstycke, särskilt som vi vet att välutbildade yrkeskunniga människor står sig väl på arbetsmarknaden. Detta är en av förklaringsgrunderna till att många inte kommer ut i arbetslivet. Tyvärr har de i många fall även blivit så trötta på skolan att de inte kan tänka sig att läsa in de ämnen som fattas, och jag vet att man arbetar för fullt med att motivera dem. Det fattas inga platser på KomVux – det fattas elever!

Jobben kommer inte till dem som saknar jobb, man måste anstränga sig. Arbetsförmedlingen har inte alla lediga jobb på sin lista så man måste aktivt söka själv, både via olika media och genom att uppsöka alla tänkbara arbetsgivare. Man måste vara öppen för att ta ett jobb som kanske inte är det man hade tänkt sig, och man måste också vara beredd på att jobba någon annanstans än i Mjölby. Jag är inte så naiv så att jag tror att det finns en massa ungdomsjobb som väntar – men jag vet att det finns jobb att söka.

Den nya gymnasiereformen kommer att ge de ungdomar som är intresserade av att skaffa sig en yrkesutbildning mycket bättre förutsättningar än den gymnasieskola som vi har idag. Det kommer att innehålla mer av praktik och lärlingsutbildningar än vi har nu, och de teoretiska kurserna kommer att vara mindre omfattande, men möjliga att lägga till om man orkar och vill. Inom vårt regionförbund har vi bildat en yrkeshögskola. Mjölby har tillgång till 53 helårsplatser – vi har utnyttjat 12, enligt uppgift. Det saknas inte platser, det saknas elever.

Många av de förslag som sossarna presenterar i sin debattartikel arbetar vi redan med. Tyvärr ändrar det inte det faktum att det är lång leveranstid på färdiga gymnasieelever. Det tar lång tid innan vi ser frukten av de reformer som folkpartiets och alliansens skolpolitik kommer att leda till. Detta är inte att förneka ungdomsarbetslösheten, detta är att försöka förklara åtminstone en del i det som händer.

Carina Johansson

tisdag 1 juni 2010

Samarbete kommun - näringsliv

Sedan cirka tre år tillbaka i tiden har Mjölby kommun ett samarbete med husleverantörer och finansinstitut som verkar i kommunen. Vi träffar våra kunder för att gemensamt visa vad vi har att erbjuda. Det har givit ett mycket bra resultat, både för kommunen och för våra partners. Kommunen har kunnat visa tomter samtidigt som kunden har fått se vilka olika typer av hus man kan bygga, och vilka som levererar, och de har vid samma tillfälle kunnat fråga olika banker om möjlighet till finansiering. Idag är det dags för en träff mellan företrädare för kommunen och de olika företagen som vi samarbetar med. Vi ska åka en tur med buss för att se var det finns lediga tomter och även diskutera vad som kan tänkas finnas att tillgå i framtiden. Detta samarbete är mycket viktigt, och den uppfattningen delas av många - det fick bli en stor buss till kvällens övning.

Carina

torsdag 27 maj 2010

Rödgrön framtid

Om de rödgröna får bestämma så kommer det manna från himlen den 20 september. Då blir det kraftfulla insatser mot ungdomsarbetslöshet, otrygghet, ingen bortre parentes i sjukförsäkringen och högre arbetslöshetsersättning. Vem ser till att det regnar manna? Jo, det gör företagare som skapar arbetstillfällen, de som arbetar och de som äger fastigheter, genom olika planerade skattehöjningar.
Om de rödgröna får bestämma så ska vi nedrusta vårt försvar ytterligare och tvinga USA att lämna alla oroshärdar. Försvinner krig och oroshärdar då? Tyvärr så tror jag att vi efter en tid undrar hur vi kunde ta så felaktiga beslut, och det blir en dyrköpt erfarenhet.
Om de rödgröna får bestämma så blir det kraftigt höjda bensinpriser vilket i första hand kommer att drabba de som bor på landsbygden. Vilken glädje har de av att bli hänvisade till den nya höghastighetsbanan när de ska arbetspendla?

Carina

söndag 23 maj 2010

Fotokväll vid Hembygdsgården i Mjölby

I kväll var det dags för ett antal olika gruppbilder och dessutom individuella porträttfoton för användning på olika håll. Ni kommer säkerligen att kunna se dem på olika ställen framöver, med början med gruppbilden nedan.


Ett stort tack till alla er som kom, en klar av majoritet av kandidaterna till fullmäktige plus några utöver det från landstingslistan kikade också in. Vädret var också på vår sida, några regndroppar kom först efter att vi avslutat vår sejour. På återseende!

onsdag 19 maj 2010

LOV - igen

LOV= lagen om valfrihetssystem, som vi diskuterade vid gårdagens sammanträde i kommunfullmäktige, handlar om att ge den enskilde vårdtagaren möjlighet att välja den uförare av tjänsten som har blivit godkänd av kommunen, och som har accepterat att priset för tjänsten inte är förhandlingsbar. Det innebär att vårdtagaren kan välja utförare och att byta utförare om man inte är nöjd med den kvalitet som levereras. Andra tjänster som vi köper anser vi att det är självklart att välja utförare till, exempelvis hårfrisörska, lokalvårdare, massör med flera. Vi köper inte fler tjänster av den som inte utför ett bra jobb. För mig är det lika självklart att den som kommer hem till mig för att hjälpa mig med det jag inte kan klara av själv, ska vara en person som jag har förtroende för och som ger mig det jag har rätt till. För den som inte vill välja själv tillhandahåller kommunen en utförare. Oavsett utförare, en entreprenör eller om det är en som är anställd av kommunen, betalar vårdtagaren samma pris för tjänsten.

Till detta säger de rödgröna samfällt nej.

Vad är de rödgröna rädda för? Att människor ska få makt över sina egna val? Att fler får möjlighet att vara egna företagare? Är de rädda för att förlora den egna politiska makten över enskilda människor?

Tyvärr tror jag inte att mera utredning av ärendet förändrar deras ställningstagande. En vänsterpartist konstaterade att inte ens i den stora staden Norrköping kommer man att införa valfrihetssystemet för man tror inte på det. Där styr de rödgröna...

Carina

tisdag 18 maj 2010

...och så beslutet, eller avsaknaden av beslut

Åter till mötet.




Det kanske hetaste (varmaste) fullmäktigesammanträdet någonsin gav till slut ett besked i LOV-frågan, efter lite ytterligare debatt efter pausen. Carina Jönsson (S) anklagade för övrigt majolriteten för att luras.

Först röstades sedan om återremiss, och det beslutades att göra så. Ärendet kommer alltså att utredas mer.

Mötet avrundades sedan med meddelanden. Tack för i kväll!

Location:Burensköldsvägen,Mjölby,Sverige

Diskussion om valfrihet

Efter pausen väntade nu diskussion om Lagen om valfrihet (LOV) och dess införande i Mjölby kommun. Irene Langvik (KD) inledde med en liten förklaring om vad det handlar om, nämligen olika valfrihetssystem för vårdtagare.

Principen är enkel, vårdtagaren ska få välja själv och kan till och med välja att avstå från att välja. Makt flyttas från politiker till medborgare och gynnar entreprenörskap. En grundlig utredning planeras att göras efter principbeslut i fullmäktige.

Carina Jönsson (S) var föga förvånande skeptisk och förstod i princip ingenting, enligt egen utsago. Frågor togs upp kring det ena och det andra, men inga ideologiska skillnader framkom. En fyllig utredning eftersöktes och det kan jag väl principiellt köpa. Konsekvensanalys är bra, men samtidigt handlade det just om ett prinicipbeslut och inte något konkret.

Carina Johansson (FP) påpekade att det handlar om konkurrens med kvalitet - inte pris! Därefter följde fortsatt ordväxling och inlägg från många parter, men jag vet ärligt talat inte om det ledde någonvart. På sitt sätt var det ändå lite uppfriskande med en debatt detta valår, Monika Gideskog (M) påpekade i varje fall ytterligare aspekter som företagande och jämställdhet.

Thony Andersson (S) vurmade som vanligt för löntagarna och talade utifrån ett fackligt perspektiv. Nåväl... Det kan konstateras att Socialdemokraterna konkret anser att företagare är onda. Det framgår gång på gång i olika sammanhang.

Mötet ajournerades så småningom för studerande av lagtext i kommunallagen. Spänningen stiger...

Location:Kungsvägen,,Sverige

Fullmäktige 18 maj

Äntligen dags för lite livebloggande igen!

Jag sitter just nu på kommunfullmäktige i Mjölby och lyssnar på det som sägs. Den stora frågan i kväll är lagen om valfrihet och dess tillämpning i Mjölby, där det kan bli en hel del diskussioner och dramatik.

Inledningsvis ställdes en enkel fråga till Christina Knutsson (C) om partiers besök i gymnasiet. Därefter ett par medborgarförslag om "lekpark"/träningspark utomhus för vuxna och möjlighet att utnyttja det nedlagda järnvägsspåret om turistattraktion. De båda skickades vidare för fortsatt arbete.

Nästa punkter handlade om ekonomi, först en prognos för 2010 med stor osäkerhet och vissa orosmoln, sedan ekonomiska ramar för 2011. Prognosen lades till handlingarna utan större dramatik, medan ramarna orsakade viss debatt mellan blocken efter inledande presentation av Monika Gideskog (M) med budskapet att vinden inte har vänt riktigt än.

Carina Jönsson (S) var också aktiv och presenterade ett förslag med en ändring på två miljoner extra till äldreomsorgen. Var pengarna ska tas ifrån framgick, nämligen att försämra kommunens ekonomi och utgå från ett ökat statsstöd efter en eventuell grönröd valseger på riksplanet i höst. Oseriöst.

Men, ändå är skillnaden oerhört liten sett till budgeten på över en miljard, vilket också Ingemar Nycander (C) påpekade. Det är en styrka för Mjölby som kommun att ha denna enighet.

Det blev också tydligt att S mål är att hacka på SPI och Leif Ekström, som inte har det lätt. Flera som hackade mot en var uppenbart osmakligt, oavsett om de hade en poäng eller inte. Det inbjuder knappast till samarbete efter nästa val...

Carina Johansson (FP) påpekade att äldreomsorgen och skolan är de områden där det har sparats minst, med SPI:s hjälp. Curt Karlsson (FP) följde upp med en kommentar kring siffror och stöd, väldigt fascinerande är att skillnaden är 0,1% av budgeten under ett valår.

Utfallet blev efter votering bifall för majoritetens förslag. Fikapaus!

Location:Kungsvägen,,Sverige

onsdag 12 maj 2010

Östgötatidningens valsatsning

Det är glädjande att se att debatten i Mjölby även får en bra plattform på nätet, närmare bestämt på Östgötatidningens "Val 2010". Där kan lokala politiker anmäla sig och redovisa sina åsikter, blogga och debattera på olika sätt. Förhoppningsvis kommer också icke-politiker att hitta dit!

Fyra av de blott sex politiker som finns med än så länge är folkpartister, övriga två är socialdemokrater. Här är våra registrerade kandidater i dagsläget:

Björn Asserhed
Carina Johansson
Tobias Josefsson
Jim Kellander

På söndag är det för övrigt dags för en träff igen, klockan 18:00 träffas vi hemma hos Carina i Mantorp. Samtliga medlemmar är naturligtvis välkomna att närvara och diskutera!

tisdag 11 maj 2010

Folkpartiet Mjölby på Facebook

Från och med i kväll finns Folkpartiet Mjölby även på Facebook, dit exempelvis våra blogginlägg länkas automatiskt.

Välkommen!

söndag 9 maj 2010

Valfrihet ger större chans till en bra vård

På kommande kommunfullmäktige tisdag den 18 maj är det dags för några intressanta punkter. Förutom ett par inledande medborgarförslag är det gissningsvis diskussionen om lagen om valfrihet (LOV) och införandet i Mjölby kommun som kommer att bli mest intressant.

Grundprincipen är att ge vårdtagare makt över valet av utförare av vård i områden som exempelvis hemtjänst och äldreomsorg. Är man nöjd med tjänsten behåller man rimligtvis situationen som den är i dag, men om man nu inte är nöjd kommer det att kunna finnas alternativ att välja på. Valfrihet är nyckelordet. Inte tvång.

Oppositionen är föga förvånande negativt inställd, men kommer inte med något eget motförslag. Jag kan i och för sig förstå åsikterna kring att man önskar mer utredning och fler klargöranden innan införandet, men jag kan inte se några principiella motargument. Det kan ha förekommit utanför protokollet, men det kan jag inte veta någonting om.

Det ska därför bli intressant att på fullmäktigesammanträdet höra om det kommer några verkliga motargument och tankar om andra lösningar, eller om det som oftast blir ett blankt nej utan vidare resonemang.

Det finns garanterat massor av saker som anställda i den här kommunen gör jättebra, och det förtjänar all positiv uppmärksamhet! Samtidigt måste vi vara så pass ödmjuka så att vi inser att vi sannolikt inte är bäst på att uppfylla alla olika individers önskemål, personkemi, behov och så vidare.

Därför är just valfrihet viktigt för att ge ännu fler invånare en bra vardag och en större chans till en bra vård.

torsdag 6 maj 2010

Rasera murar, bygg broar

På lördag klockan 9 är det dags för en folkpartistisk träff på Norrgårdens utbildningscentrum i Mjölby, dit medlemmar och politiker från både Mjölby och Motala beräknas dyka upp. Avsikten är att sänka trösklar och riva murar som kanske hindrar vissa att på allvar träda in i Internets värld.

...eller i klarhet, jag kommer att prata om olika saker på Internet, exempelvis Facebook och det forum vi har startat för den västra länsdelen. Tanken är att bli mer medveten, kompetent och samtidigt umgås över kommungränserna.

Varmt välkommen!

tisdag 4 maj 2010

Vi kämpar vidare mot toppen!

Mjölby kommun har klättrat ytterligare fyra platser i Svenskt Näringslivs rankinglista för landets kommuners näringslivsklimat. I årets mätning hamnar vi på plats 28 och med det är vi bäst i länet i år igen!
Alliansen i Mjölby, tillsammans med duktiga tjänstemän, har fått lön för mödan. Alla våra företagsbesök, kommunalrådets uppvaktningar av alla företagare som vunnit priser, alla morgonmöten på Industricafét, våra studiebesök tillsammans med företagare i andra delar av Sverige, informella kontakter med företagare för att bara hålla koll, en-väg-in i kommunen genom våra proffsiga tjänstemän, unga företag inom gymnasieskolan, företagsskola redan i grundskolan - you name it - har naturligtvis bäddat för detta. Nu måste vi ladda om - det är klart att vi ska fortsätta att ha tätpositionen i länet!

Carina

Arbete byts mot bidrag

Jaha, så har då den rödgröna alliansen kommit med en riktig vänsterbudget. Något annat var knappast att vänta eftersom Lars Ohly tycks ha veto-rätt när det gäller den gemensamma budgeten. Om deras politik blir regeringens politik så vore det mycket dåligt för Sverige. Alla som jobbar får högre skatt och för de som har haft det dåliga (?) omdömet att kosta på sig en lång utbildning som har lett till ett bra jobb med stort ansvar samt en bra lön, så höjs skatten ännu mer. Fler skatter ska återinföras eller höjas, typ förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, bensinskatten och kilometerskatt på lastbilstransporter. Alla skatterna motverkar arbetslinjen. Men för att riktigt slå snarskank för alla som tvekar att rösta vänster, så ska vänstern naturligtvis höja bidrag och ersättningar och ta bort tidsgränser. Alla ska med, eller...

Ovanpå allt detta har man lagt en riktigt fuktig filt på alla som arbetar inom ramen för RUT-avdraget. De som har startat ett företag för att försörja sig, och ibland även anställt fler i sitt företag, måste må ganska dåligt ända fram tills valet är avgjort. Ska de börja avveckla sin verksamhet nu, eller ska de utgå från att de som lägger så dåliga förslag inte får komma till maktens grytor? En sak är i alla fall säker - de som har tvekat om de ska våga starta eget i den branschen, kommer nog inte att förverkliga sina idéer före valet. Jag kan fortfarande inte förstå logiken i att ta bort RUT-avdraget, som är typiskt kvinnligt företagande, men behålla det typiskt manliga företagandet som ryms inom ROT-avdraget. Är det så illa så att man inte vill släppa kvinnokraften fri?

En sak är säker, med vänsterpolitik så skruvas tiden tillbaka till tider som inte gynnade medborgarna. Det finns ingen som kommer att undgå att märka det.

Carina

onsdag 28 april 2010

Förmögenhetsskatt byts mot skatt för förmögna...

Vad menar den rödgröna oppositionen egentligen med att byta förmögenhetsskatt mot en skatt för förmögna? De menar att de måste utreda möjligheten att införa en skatt för förmögna som inte drabbar de som till äventyrs skulle få för sig att lämna landet med sina tillgångar. Vilka ska det då drabba? Ser man inget samband mellan kapital och satsningar som leder till nya jobb? Varför vill man återinföra något som alla var överens om inte fungerade? Det är ju så redan idag att alla som har en inkomst betalar väldigt mycket i skatt, och de som tjänar vansinnigt mycket pengar betalar otroligt mycket i skatt. Som ett exempel kan jag nämna H&M:s ägare,Stefan Persson, som förra året betalade 797 miljoner kronor i skatt till den svenska staten. Ser man därtill hur mycket momsen på det han säljer och alla säljares löneskatter som ramlar in i olika länders statskassor, så är det astronomiska summor. Varför ska man ge sig på honom? Var glad att han vill se sina pengar arbeta så att ännu fler får jobb.

Carina

måndag 19 april 2010

Verkligheten gör sig påmind

Nu har skolnämnden skickat en skrivelse till kommunstyrelsen för att få möjlighet att själva anställa lokalvårdare och vaktmästare. De är inte nöjda med det arbete som görs idag, och vill ha ett närmare samarbete med alla som arbetar i skolan. Jag förstår dem. Det var ju mot bakgrund av att det finns en del klagomål och funderingar kring service- och entreprenadkontorets verksamheter som vi tog ett majoritetsbeslut om att utreda deras organisation och verksamheter. Vi i alliansen anser att skolans skrivelse får läggas till utredningsuppdraget. Socialdemokraterna tycker nu att det kan finnas anledning att göra något i frågan, men hur detta något ska se ut, får vi veta först när ärendet kommer till kommunstyrelsen. Sent ska syndaren vakna.

Carina

lördag 10 april 2010

Vi vill göra mer! Vad vill du?

Under lördagen fanns några tappra själar i Mjölby tätort och delade ut informationsblad i snålblåsten - det kändes lite smått som höst när vinden drog i... Det kommer att bli fler tillfällen av det här slaget, kan vi lova, men gärna under varmare förhållanden.

För dig som är nyfiken på vad som står i bladet, kan vi med nöje dela med oss av det här nedan.

Du som är intresserad av att diskutera verkligheten (det vill säga politik) kommer vi under ett antal tillfällen att samlas, det första inträffar i morgon kväll. Ta kontakt med oss om du är intresserad, så får du veta mer!
__________________________________________

Folkpartiet i Mjölby
Sedan valet 2006 är Folkpartiet en del av den allians som tack vare folkets viktiga förtroende har fått majoritet i kommunfullmäktige och därmed också förmånen att leda Mjölby kommun in i framtiden.

Tillsammans med våra alliansvänner i Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna samt SPI har vi under de tre senaste åren lett kommunen genom både goda och dåliga tider med högkonjunktur följd av global finanskris.

Arbetet är ännu inte över, men redan nu är det dags att blicka framåt. Vi står rakryggade och är stolta över det vi hittills har åstadkommit, men vi är varken mätta eller nöjda.

Vi vill göra mer!

Vad vill du?
Mandatperioden vi nu befinner oss i lider mot sitt slut. Det är därmed dags för oss i Folkpartiet att be om just ditt förtroende att få fortsätta i ytterligare fyra år med det arbete som vi har påbörjat.

Samtidigt vill vi mer än gärna få in just dina synpunkter, idéer och förslag på hur Mjölby kommun med alla unika orter och områden kan förbättras och utvecklas ännu mer. Vi har ett antal bra idéer om vad vi vill göra, men vi behöver fler!

Kontakta oss
Vill du ha mer eller mindre? Av vad? Har du en fråga som är bortglömd, men förtjänar att komma upp till ytan? Vad tycker du? Vi vill veta!

Ta chansen att göra din röst hörd och hjälp oss samtidigt att bli ännu bättre!

Telefon: 0142-204 68 (Carina)
E-post: mjolby@liberal.se
Hemsida: http://www.folkpartiet.se/mjolby
Blogg: http://blog.mjolby.net

tisdag 6 april 2010

Sträck på dig, mjölbybo!

Du, invånare i Mjölby kommun - sträck på dig! Det finns väldigt mycket att vara stolt över, kan jag lugnt konstatera efter ungefär ett och ett halvt år som kommuninnevånare.

Inte minst ska vi vara stolta över våra kvinnor. Rapport efter rapport kommer om att det är ont om kvinnor i kommuntopp, kommunala bolag och företag. Utom i Mjölby - här har vi tre kommunalråd i form av kompetenta kvinnor. Vi har en majoritet kvinnor i de kommunala bolagsstyrelserna. Vi har driftiga entreprenörer som Carina Eriksson.

Det finns mängder av personer och verksamheter som är värda att lyfta fram. Så sträck på dig, mjölbybo! Du har all anledning att vara stolt.

tisdag 30 mars 2010

Service - och entreprenad - utredning

I dagens Corren kan man läsa att oppositionsrådet Jönsson och hennes partikamrat Anders Gustavsson anklagar och förfasar sig över att Monika Gideskog har gjort sig skyldig till att ha tagit emot mutor. Det är en allvarlig anklagelse som jag anser saknar grund.

Vad detta handlar om är att sossarna inte kan tänka sig att utreda en sossetät verksamhet. De kan heller inte förlika sig med tanken att det inte går att stoppa eftersom de inte har majoritet. De griper det halmstrå som de kan hitta, och jag kan bara beklaga att de inte vill se möjligheterna med vårt förslag. Nu kan jag bara hoppas att de faller på eget grepp.

Carina

tisdag 23 mars 2010

Badkramare

Det var väl ingen som kunde tro att vi skulle få epitetet badkramare, men nu har det hänt! Kommunens badanläggning har varit omstridd ända sedan det togs ett majoritetsbeslut om att göra investeringen. När det dessutom slutade med en nota som var nära 50% högre än beräknad kostnad vid beslutstillfället, så blev väl ingen glad. Vi, borgerliga partier, föreslog att badet skulle drivas på entreprenad från början. Även i den frågan togs ett majoritetsbeslut, vilket innebar att badet skulle drivas av kommunen. Argumentet var att det var bra för kommunen att lära sig hur en badanläggning ska drivas innan man handlar upp tjänsten. Vi i dåvarande opposition ansåg att det var bättre att handla upp driften från start, så att vi fick människor med erfarenhet av att driva bad/gym med i verksamheten från början.

När vi i Alliansen övertog makten efter valet 2006 så valde vi att låta en konsult göra en uppföljning av verksamheten. Rapporten visade att det fanns förbättrings-potential! Därmed valde vi att genomföra en upphandling av driften. En badanläggning kan aldrig gå med ekonomisk vinst, oavsett vem som driver verksamheten. Finessen med en entreprenör är att kommunen vet exakt hur mycket anäggningens drift kommer att kosta kommunen varje år under avtalstiden, samt att det också kom att öka tillgängligheten. Nu har det visat sig att det var ett riktigt bra drag. Allt fler söker sig till Lundbybadet för att både roa sig och för att må bättre. Det börjar bli trångt.

Entreprenören har önskemål om att utvidga lokalytorna för att få tillgång till ett konferensrum och större lokal för gym-verksamheten. Det tycker vi är positivt och har därför varit välvilligt inställda till en ombyggnad av badet som medger ett ökat verksamhetsutrymme. Det är också lika självklart att entreprenören får betala den merkostnad som investeringen medför. Det innebär alltså ingen subventionerad verksamhet. Dessutom är det så att när vi nu har badet så ska vi nyttja det så mycket som möjligt.

Jag är idag stolt över att bli kallad badkramare.

Carina

lördag 20 mars 2010

Guldsmeder kastas ut i kylan

Häromdagen kom ett mycket underligt besked. Statsbidragen till yrkesutbildningen för guldsmeder i Mjölby dras in av den nya myndigheten (SVT Östnytt).

Jag kan i och för sig förstå att marknaden för guldsmeder är begränsad och att det därmed kanske inte behövs flera utbildningar på olika håll i landet. Att rationalisera och effektivisera är nödvändiga saker.

Men hur tusan kan man bara lägga ner bums, utan att över huvud taget ta hänsyn till dem som är mitt inne i utbildningen!? Ibland begriper jag mig verkligen inte på folk. Så bör det inte få hanteras, det är människors aktiva yrkesval och karriärer som står på spel. Rapporteringen i media var (föga förvånande) felaktig och de nuvarande eleverna sägs få avsluta sina utbildningar. Alltid något.

För övrigt ger en sökning efter "Mjölby" på myndighetens hemsida ingen träff över huvud taget...

måndag 15 mars 2010

Studiecirkeln avklarad, fler framträdanden väntar

I kväll avslutade en tapper liten skara studiecirklandet för denna gång - det är bara att tacka för aktivt och bra deltagande, som förhoppningsvis kommer att resultera i bland annat en bättre blogg och framför allt större medvetenhet kring Internet och dess möjligheter inom olika områden.

I morgon finns flera lokala folkpartiklar på plats under företagarträffen i Norrgårdens utbildningscentrum. På onsdag väntar sedan gruppmöte inför kommande kommunfullmäktige på tisdag 23 mars - samma kväll spelar också Mjölby Hockey fjärde matchen i det pågående kvalet. Matchen är väldigt viktig eftersom motståndaren Grästorp antagligen är det största hotet i serien.

Söndag bjuder så småningom på ett viktigt första "stort" styrelsemöte med den nya styrelsen, det finns mycket att ta itu med. Vi är många kompetenta krafter, så det kommer säkerligen att gå finfint - kampen för att fortsätta behålla makten i både Sverige och Mjölby fortsätter!

Alliansen har i dag presenterat ett nytt utseende och fyra initiativ för valseger. Det är valår, inget snack om den saken... och enighet är en styrka. Verklig enighet, inte enighet framtvingad av den mest uppkäftige.

söndag 14 mars 2010

Trevlig liberal helg i Västerås

Som Carina skrev om häromdagen var vi ett starkt gäng som begav oss till Västerås och det liberala riksmötet i lördags morse. Vi blev dock sex folkpartister från Mjölby (Anna, Carina, Gun-Inger, Yvonne, Sven-Åke och undertecknad) och var därmed en icke oansenlig mängd deltagare från vår relativt lilla kommun.


Det var väldigt trevligt att få stifta nya bekantskaper från olika håll runt om i Sverige, plus att träffa "kändisar" av olika slag. En av höjdarna var ändå prisningen och talet av Ingemar Eliasson (bilden), som hade en hel del värdefulla tankar från sitt politiska liv att dela med sig av.

Innan dess fick vi också ta del av Jan Björklunds öppningstal (video, text) som innehöll både ideologi och praktiska frågor i en bra mix. Föga förvånande fick både Mona Sahlin och Lars Ohly kängor, men skönt nog var det ändå den egna politiken som verkligen fick ta utrymmet. Det är det som vinner val.


Arrangemanget som helhet var mycket lyckat, ovan syns avslutningen på lördagens gemensamma middag. Ett stort tack skickas därför till Folkpartiet i Västerås, seminarieledare, liberaler från hela landet och alla övriga som varit inblandade i helgens framgångar!

I morgon är vi tillbaka i vardagen igen och en avslutande träff i studiecirkeln väntar på oss klockan 19. Jag fick med mig en del ytterligare tankar från Västerås som vi konkret kommer att diskutera och kika på. Välkomna!

fredag 12 mars 2010

Kommande helgs viktiga möte.

Lördag och söndag (13-14 mars) ska fem folkpartister i Mjölby förenas med ytterligare cirka 1000 folkpartister i Sverige för att hålla ett kommunalt riksmöte i Västerås. Det är årligen återkommande, och viktiga dagar, för oss som är engagerade i det politiska arbetet. Det ger kunskap och vi utbyter erfarenheter med partister från andra håll i Sverige, samtidigt som det peppar och förstärker tron på att det är möjligt att påverka samhällsutvecklingen. I år känns det särskilt viktigt eftersom det är valår.
Vi måste helt enkelt vinna valet tillsammans med övriga allianspartier, annars kommer inte förändringsarbetet att fortsätta. Det är ju så himla viktigt att människor tar eget ansvar, att de vågar tro att de kan själva och att de förstår att det är slut på "nånannan-ismen". Det liberala inslaget i alliansen måste förstärkas så att solidiariteten med de svaga i samhället inte urholkas. Vi finns som en garant för både frihet och rättvisa, och ju fler vi är desto bättre blir framtidens samhälle att leva i. Nu åker vi till Västerås och blir ännu lite vassare!

Carina

fredag 5 mars 2010

Mjölbykunskap A

Någonting som jag som relativt ny invånare i kommunen har tänkt på är hur lite jag egentligen vet om verksamheter som skolor, företag, vårdhem och liknande. Visst har jag en god översiktlig kunskap efter åtta år i Linköping och ett och ett halvt år utanför Mjölby som engagerad medborgare, men en fördjupad detaljkunskap har definitivt ett egenvärde. Naturligtvis inte minst för mig som politiker, men alla borde ha nytta av att känna till sin egen kommun och vad den har att erbjuda.

När jag och min sambo flyttade hit till kommunen blev vi inbjudna till en träff med kommunalråd och kommunchef, vilket var väldigt trevligt och medförde en positiv upplevelse! Något liknande borde också genomföras i större skala när det gäller rent konkreta rundturer i Mjölby kommun - och då naturligtvis inte bara i Mjölby, utan även i de mindre orterna som Skänninge, Mantorp och Väderstad, samt på landsbygden.

Vad tror du som läsare om idén? Vad skulle du vilja se i Mjölby kommun? Vad skulle du vilja visa upp för en ny invånare?

onsdag 3 mars 2010

Studiecirkel, del två...

...är nu avklarad. Jag är precis hemkommen från träffen där vi främst har diskuterat och resonerat kring vad man kan dela med sig av och vad man vill/bör dela med sig av inom olika områden. Viktiga saker att fundera på även i vardagen, men i det här sammanhanget gällande Internet. En viktig lärdom är också att Internet aldrig glömmer - det som läggs ut försvinner inte i första taget.

Kommande inbokade träffar på Norrgårdens Utbildningscentrum är:

- Onsdag 10 mars 19-21
- Måndag 15 mars 19-21

Nästa vecka är begrepp som Facebook, Twitter, RSS, ping och portaler i fokus. Vad är det och hur kan vi använda det? Alla är välkomna - och vi är lyhörda för önskemål och frågor vid de olika tillfällena.

Helgen 13-14 mars är vi dessutom ett gäng som åker till Västerås för Liberalt riksmöte - därför kan det mycket väl komma att bli en hel del kampanjdiskussioner gällande Internet den 15:e när vi har kommit hem igen.

Avsaknad av proportioner...

Jaha, så har då den rödgröna oppositionen formerat sig och lovat att ta bort det så kallade rut-avdraget, även om de inte har sagt när det ska ske. När inte regeringen ville pumpa in miljoners miljoner i SAAB för att rädda 3 000 jobb så var det ett himla liv på oppositionen. Nu tar man lättvindigt bort minst 6 000 arbetstillfällen i mestadels nya, små företag. Arbetstillfällen som, förutom att ge människor en lön och på sikt pensionspengar, dessutom underlättar vardagen för väldigt många fler människor. Det är ju genom att göra dessa jobb vita, och för konsumenten billiga, som de som inte är högavlönade har råd att köpa tjänsterna. Jag kan inte se någon förlorare i detta, inte ens statskassan.

Läs även Jan Björklunds inlägg på Folkpartiets hemsida - han vill göra det ännu billigare för pensionärer och barnfamiljer att underlätta vardagen.

På kommunal nivå skriker man om formaliafel i stället för att lägga egna förslag. Det senaste i raden handlar om att alliansen kommer att genomföra en utredning om service- och entreprenadkontorets framtida organisation och verksamhetsområden. Nu hade ett bemanningsföretag, som fått nys om tankarna, det dåliga omdömet att skicka ett förslag på hur ett upplägg för en utredning kunde se ut, och toppat det hela med rubriken "Offert". Något som ingen har beställt. Detta tar oppositionsrådet som intäkt för att det myglas och att besluten fattas i korridorerna. Hon avlade en svavelosande salva och slutade med att säga att hon kunde ha levererat ett eget förslag, men nu hade hon inte hunnit. Hon hade haft mer än en vecka på sig från det att hon fick kännedom om "offerten", men föredrar uppenbarligen att väsnas om procedurfrågor hellre än att komma med konstruktiva förslag. Nu är det väl tyvärr så att vi kommer aldrig att bli överens om hur service- och entreprenadkontoret ska se ut, eftersom sossarna har väldigt många medlemmar bland kommunalarbetarförbundets medlemmar. Allt väsen för en utredning...

Carina

onsdag 24 februari 2010

Ny ordförande!

Vår högt värderade ordförande Magnus Liwing hade avböjt omval efter 10 år som ordförande. Alla i föreningen ser fram emot att han ska få mer tid för oss igen i framtiden! Som ny ordförande i föreningen valdes Yvonne Mellberg Jakobsson, en klok kvinna i sina bästa år, som säkert kommer att tillföra föreningen mer energi. Vi valde även en ny vice ordförande, Tobias Josefsson, som är bekant för många genom sitt arbete som journalist och som bloggare. Det blir ett bra team. Jättekul!

Vid årsmötet höjdes röster för att det är dags att börja skryta med vad vi tillför i allianssamarbetet och att vi måste bli skarpare i profilen. Alla är nöjda med samarbetet inom alliansen och vill inte bryta sig ur, men inför valet måste vi mobilisera och bli starkare. Det innebär att vi ska hjälpa väljarna att se skillnad på partierna i alliansen. Det ska vara enkelt att välja det enda socialliberala alternativet, som dessutom har goda kandidater till alla tänkbara förtroendeposter. Jag är övertygad om att vi kommer att klara det!

Carina

måndag 15 februari 2010

Ljusare tider!

Det ljusnar! Det är inte bara dagsljuset som växer till från dag till dag, nu börjar även de förhatliga opinionsmätningarna att sprida lite ljus över oss. Även om just vi borde ha haft högre siffror så är det skönt att känna vinden i ryggen för oss i alliansen. Allt fler verkar förstå vad det skulle innebära att få Mona Sahlin som statsminister, Peter Eriksson som miljöminister och - Gud bevare oss - Lars Ohly som finansminister. Om vi ligger i allt vi orkar så måste de hamna i skuggan i ytterligare fyra år. Efter det hoppas jag att den värsta sossefieringen är avlägsnad och att allt fler förstår att människor är kapabla att leva självständiga liv och att ta ansvar. För att låna ett slitet uttryck - Upp till kamp! För frihet under ansvar!...eller vad vi nu ska ha för slogan.

Carina

lördag 13 februari 2010

Studiecirkeln inledd

Under lördagförmiddagen inledde vi vår studiecirkel kring Internet, med bloggar och forum i centrum. De tappra själarna slet för att vara kreativa och öppna, med gott resultat. Nu väntar lite hemläxa inför nästa träff om ett par veckor.

Den som nu missade första träffen behöver ändå inte vara alltför besviken, vi repeterar löpande och det är fullt möjligt att haka på efter hand. Bilden nedan visar de första stegen in i forumvärlden... och det verkar råda konsensus kring att det faktiskt finns en poäng med den! ;)


Ha en fortsatt trevlig helg - och njut av OS!

måndag 1 februari 2010

Opinionsmätningar

Vem ska man tro på? Ena gången skiljer det åtta procentenheter mellan alternativen, andra gången skiljer det knappt tre procentenheter. Jag bryr mig om mätningarna, även om jag inte vill, och jag blir frustrerad av det som publiceras.

Ska jag tro på något efter gårdagens TV-debatt, mellan alla partiledarna som finns representerade i riksdagen, så är det att det finns egentligen inget alternativ till dagens regering. Alliansens partiledare var välgörande tydliga i sina uttalanden. De rödgröna framstod som allt annat än enade i konkreta frågor, däremot stod det klart att de kommer att backa in i framtiden genom att återta en del gammalt skräp som vi har lyckats att baxa ut. Ska Lars Ohly ta hand om skolan så kommer den att bli ännu mindre kunskapsorienterad än den har varit sedan 1970-talet. Om han ska ta hand om finanserna så finns inget budgettak. Hur stora kan underskotten i statsbudgetn få bli? Ska Lars Ohly hantera arbetsmarknadsfrågorna så har han lovat att ordna jobb åt alla som inget har. Kommer det att resultera i mera av gamla sovjetunionens idéer om att staten ska äga all produktion av både varor och tjänster? Om Peter Eriksson får ta hand om miljöfrågorna så är det bäst att inrikta sig på halverad konsumtion av energi för alla. Det kanske funkar för den som uppbär deras omtalade medborgarlön (innebärande att man blir försörjd av samhället eftersom man inte kan hitta något arbete som man har lust med), men för oss andra kan det bli kallt om ändalykten och svårt att hålla produktionen igång. Vilka ska stå för de välståndsbildande krafterna? Det är inte svårt att vara miljöpartist om man bor i storstaden och har en fungerande kollektivtrafik.

Om Mona Sahlin anser att hon kan regera ihop med dessa och dessutom påstå att hon kommer att öka välfärden för alla, så är hon inte trovärdig. Hennes egna förslag består mest av återställare vilket kan få till följd att allt fler väljer att arbeta allt mindre. Det värsta är att hon kan se till så att de som faktiskt betalar mest skatt flyttar sina företag och sitt boende till något annat land som har vett att uppskatta dem. Här påminner Mona Sahlin dem hela tiden om att de betalar för lite i skatt och att de har fått för stora sänkningar av sina inkomstskatter.

Nej tack - den politiken vill jag inte ha mer av. Den har skadat tillräckligt.

Carina

söndag 31 januari 2010

Tider för studiecirkeln

Den gångna onsdagens första tillfälle ställdes in på grund av snöovädret, men följande datum gäller med 13:e februari som startdatum. Eventuellt kompletteras detta schema med ytterligare ett tillfälle framöver, det återstår att se.

Lör 13/2 09:00-12:00
Lör 27/2 09:00-12:00
Ons 3/3 19:00-21:00
Ons 10/3 19:00-21:00

Olika ämnen är
- Allmänt om internet och sociala medier
- Interaktivitet: Bloggar och forum
- Innehåll: gränsdragningar, attityder, språk, privatliv
- Facebook och andra tjänster

Vi träffas på Norrgården i Mjölby. Välkomna!

tisdag 26 januari 2010

Dagens övningar

I dag har alla nämndspresidier, förvaltningschefer och en del andra kommunala tjänstemän ägnat dagen åt att kolla in omvärlden. Förmiddagen ägnades åt att försök att svara på frågan "vad är hållbar utveckling". Det centrala i begreppet är att man inte ska ta in mer i systemet än vad man lämnar ifrån sig. Vi ska alltså bli mycket bättre på att hushålla med våra resurser, vilket kanske inte kändes som någon direkt ny information. Vi har också klart för oss att det är bråttom, eller?

Eftermiddagens övningar startade med ett filmklipp från ett TV-program om framtiden. Där uttalade sig Mats Lindgren från Kairos future, ett företag som bland annat sysslar med framtidsforskning. Han verkade säker på att 2010 är året som om 40 år kommer att kallas för vändpunkten. Vi kommer att få se mer av "grön teknologi", att politiken är på fram-marsch och att värderingar kommer att förändras. Vi kommer att få se mycket av Kina och Afrika under 2010, och det kommer att vara ett startår för el-bilsatsningar. Kina har många klimatsmarta idéer, och eftersom de är en dikaturstat så har de heller inga problem med att fatta de beslut som de vill fatta. Vi kan bara hoppas att det blir positivt för hela jorden.

År 2010 är ett valår och också ett bröllopsår(!). Det är visst några riksbekanta prinsessor som ska gifta sig. Mats Lindgren hävdar bestämt att familjen är viktigare än någonsin och vi kommer att få se fler som får barn tidigare i livet. Dagens 20-åringar är inte lika de 20-åringar vi hade för 10 år sedan. Dagens 20-åringar vill bli vuxna tidigare och verkar heller inte ha samma reslust som föregående generationer. Visst är det spännande!

Vi kan hoppas att de förstår att rösta på partier som bryr sig om helheten i samhället och att de inte vill rösta tillbaka bakåtsträvare. Vi borde ha goda chanser att sälja in våra budskap.

Carina

måndag 18 januari 2010

Nu ska vi bli ännu bättre!

Folkpartisterna i Mjölby får möjlighet att bli riktigt bra på att ta vara på möjligheterna att kommunicera på nätet. Tobias har lovat att visa oss alla möjliga sätt att hålla kontakten med varann och med alla andra intresserade. Han ska hålla i en serie utbildningstillfällen under årets första månader. Det gillar vi! Det är avgörande för oss att få veta vad mjölbyborna vill med sin kommun och vad deras skattepengar ska användas till. Internet är ett av flera verktyg för att få veta.

Carina